Parlamentul Olandei a votat în favoarea aderării Bulgariei la Schengen. Austria, singura țară care se mai opune intrării României și Bulgariei

  • 23 Decembrie 2023 10:50
Parlamentul Olandei a votat în favoarea aderării Bulgariei la Schengen. Austria, singura țară care se mai opune intrării României și Bulgariei

Parlamentul olandez a votat joi seara târziu pentru a aproba poziția guvernului țării în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spațiul fără frontiere Schengen, a declarat vineri jurnaliștilor ministrul bulgar de interne, Kalin Stoianov, relatează BTA, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Stoianov, poziția Austriei este singurul obstacol rămas în ceea ce privește candidatura Sofiei la Schengen, scrie Calea Europeană.

Discuții foarte intense sunt în curs de desfășurare între Bulgaria și Austria, precum și între România și Austria, a spus Stoianov. La negocieri participă instituțiile UE angajate în acest proces. Ministrul și-a exprimat speranța că Austria va lua o decizie în zilele următoare. “Acest lucru se va întâmpla cu greu înainte de Anul Nou. Ceea ce contează pentru noi este să avem o decizie din partea Austriei, este mai puțin important dacă aceasta vine înainte sau după Anul Nou”, a comentat el.

Premierul Nikolai Denkov a declarat că, într-un fel, decizia Olandei era așteptată, iar acum Bulgaria are o poziție mai bună pentru a negocia cu Austria în vederea luării deciziei finale privind aderarea țării la Schengen. Comentând apelul președintelui Rumen Radev către guvern de a asigura aderarea deplină a Bulgariei la Schengen până în ajunul Anului Nou, Denkov a declarat că negocierile sunt în curs de desfășurare și că acestea se vor încheia într-un mod care să țină cont de preocupările Austriei, deoarece această țară are o problemă gravă legată de migrație.

“Orice apeluri de natură generală nu ajută deloc în acest moment. Negocierile necesită delicatețe, calm și argumente care să fie auzite de cealaltă parte. Dacă [aderarea Bulgariei la Schengen] ar fi fost atât de ușor de făcut, cabinetul interimar ar fi trebuit să o facă anul trecut”, a subliniat Denkov. Orice comentarii de genul “ce s-ar fi putut întâmpla” nu mai contează acum, a adăugat el.

“Salut decizia Parlamentului olandez de a aproba aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen. Aș dori, de asemenea, să îi mulțumesc premierului [olandez] Mark Rutte și guvernului său, care au înaintat propunerea săptămâna trecută. Sunt convinsă că această acțiune este în interesul nu numai al nostru și al vecinului nostru nordic, ci și al întregii Uniuni Europene”, a spus și Maryia Gabriel, vicepremier și ministru de externe.

Liderul GERB, Boiko Borisov, a declarat că “datorită eforturilor comune avem […] progrese uriașe în ceea ce privește Schengen cu Olanda și un plan foarte clar pentru Austria, în urma planului de migrație pe care l-am adoptat joi”.

Potrivit lui Borisov, Olanda și-a respectat angajamentul și a oferit Bulgariei o șansă uriașă. “Dacă nu am fi modificat Constituția în acest fel, ceea ce era și o cerință, Parlamentul olandez nu ar fi luat o astfel de decizie”, a subliniat Borisov. El a precizat că vicepremierul Maria Gabriel a informat Ungaria că decizia de eliminare a taxelor pentru Balkan Stream a fost deja promulgată în Monitorul Oficial. “Sunt convins că și ei ne vor sprijini”, a adăugat Borisov. El a mai spus că există o singură cerință din partea Austriei – să protejeze frontiera. “Pentru că am făcut-o și știu că se poate face, nu sunt îngrijorat”, a spus Borisov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău