Parlamentul nipon a aprobat o lege controversată care va permite străinilor să lucreze în Japonia

  • 08 Decembrie 2018 13:21
Parlamentul nipon a aprobat o lege controversată care va permite străinilor să lucreze în Japonia

Coaliția la putere a premierului japonez Shinzo Abe a votat în noaptea de vineri spre sâmbătă o lege care autorizează primirea mai multor lucrători străini pentru a acoperi o parte din penuria de mână de lucru, relatează AFP.

Camera superioară a parlamentului a adoptat în primele ore ale zilei de sâmbătă acest text de lege, al cărui conținut este puternic criticat de opoziție. Camera inferioară a votat deja la sfârșitul lui noiembrie în favoarea legii.

Prin intermediul acestui nou program, guvernul intenționează să atragă circa 345.000 de muncitori străini pentru o perioadă de cinci ani în sectoare precise precum construcțiile, alimentația publică și îngrijirea persoanelor în vârstă.

"Obiectivul nostru este de a începe în aprilie 2019, pentru că trebuie să lansăm rapid acest nou sistem pentru a depăși lipsa de forță de lucru", a declarat joi prim-ministrul Shinzo Abe.

Partidele de opoziție afirmă însă că noua lege nu abordează chestiunea impactului potențial asupra societății nipone al venirii noilor muncitori și nu le protejează drepturile acestor lucrători străini.

Într-o tentativă de a împiedica legea să treacă, partidele de opoziție au depus moțiuni de cenzură împotriva lui Shinzo Abe și a ministrului justiției, Takashi Yamashita, dar acestea au fost respinse de parlamentarii coaliției la putere.

Legea creează un nou statut pentru obținerea vizei, care va permite în teorie imigranților cu calificări inferioare celor cerute în mod normal să intre în Japonia pentru a munci o perioadă de cinci ani.

Vor exista două subcategorii și persoanele care îndeplinesc condițiile cele mai exigente în termeni de competențe profesionale și de aptitudini în limba japoneză vor putea să-și aducă și familiile și să obțină o viza permanentă.

Au apărut însă întrebări legate de riscul unei presiuni de scădere a salariilor în țară, de modul în care acești migranți vor putea fi integrați în sistemul japonez de protecție socială, precum și îngrijorări asupra unei posibile exploatări a acestor persoane.

Numeroși lucrători străini puțin calificați se află în Japonia în cadrul unui așa-zis program de "formare tehnică", acuzat în mai multe rânduri de abuzuri asupra angajaților din partea unor firme fără scrupule.

"Nu trebuie să creăm un nou sistem în grabă fără a revizui programul de formare tehnică în cadrul căruia problemele nu fac decât să se amplifice", a declarat în Parlament un membru al opoziției, Yoshifu Arita.

Companiile japoneze cer de mult timp ca legile privind imigrația să fie relaxate în Japonia, unde rata șomajului este în jur de 2,5%. Lipsa de forță de muncă se agravează în arhipelag, a cărei populație îmbătrânește și este în declin. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău