Parlamentul Marii Britanii acordă Guvernului permisiunea de a declanșa procedura ieșirii din UE

  • 02 Februarie 2017 10:19
Parlamentul Marii Britanii acordă Guvernului permisiunea de a declanșa procedura ieșirii din UE

Parlamentul Marii Britanii a aprobat, miercuri seară, solicitarea Guvernului Theresa May privind posibilitatea activării Articolului 50 al Tratatului Lisabona, care prevede ieșirea din Uniunea Europeană.

În favoarea proiectului de lege care acordă Guvernului Theresa May posibilitatea declanșării procedurii Brexit au votat 498 de parlamentari, iar 114 s-au pronunțat împotrivă, relatează cotidianul The Telegraph.

Procedura ieșirii Marii Britanii din UE va intra acum în următoarea etapă, premierul Theresa May urmând să prezinte strategia de negociere în relația cu Bruxellesul.

Guvernul Marii Britanii a transmis săptămâna trecută Parlamentului proiectul de lege care va permite declanșarea procedurii de ieșire din Uniunea Europeană.

Proiectul de lege trimis spre aprobare Parlamentului are următorul conținut:

"Lege care va conferi premierului prerogativa de a transmite, în virtutea Articolului 50 (2) al Tratatului UE, intenția Marii Britanii de a se retrage din UE.
(1) Premierul poate notifica, în virtutea Articolului 50(2) al Tratatului Uniunii Europene, intenția retragerii din UE;
(2) Această secțiune are efect indiferent de prevederile Tratatului privind aderarea la Comunitatea Europeană din 1972 și oricărei alte legi".

Curtea Supremă de Justiție a stabilit că Guvernul Theresa May trebuie să solicite aprobarea Parlamentului pentru activarea Articolului 50 al Tratatului Lisabona, care prevede ieșirea din Uniunea Europeană.

Formațiunile de opoziție semnalaseră că vor susține declanșarea procedurii Brexit, dar probabil vor încerca să obțină amendamente asupra condițiilor de părăsire a Blocului comunitar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău