Parlamentul Macedoniei de Nord a fost dizolvat

  • 17 Februarie 2020 09:17
Parlamentul Macedoniei de Nord a fost dizolvat

Dizolvarea Parlamentului a fost votată de 108 deputați din 120, după demisia premierului Zoran Zaev, de luna trecută, ca urmare a incapacității Uniunii Europene de a conveni asupra unei date de deschidere a negocierilor pentru aderarea țării la Blocul comunitar.

Guvernul Zaev a fost înlocuit de unul interimar, condus de ministrul de Interne, Oliver Spasovski, a cărui responsabilitate este să se asigure că alegerile vor fi organizate în mod transparent.

Reuniți în octombrie la Bruxelles, liderii europeni nu au convenit asupra datei aderării Albaniei și Macedoniei de Nord, candidate din 2014, respectiv 2005, la Blocul comunitar. 

Macedonia de Nord se așteaptă să înceapă discuții privind aderarea la UE, având în vedere Acordul de la Prespa, care a pus capăt disputei cu Grecia privind denumirea țării.

Spre deosebire de marea majoritate a statelor UE, trei țări membre, Franța, Olanda și Danemarca, consideră că nici Uniunea, nici cele două țări nu sunt pregătite pentru această nouă extindere.

În pofida poziției celor trei țări, fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a recomandat Albaniei și Macedoniei de Nord „să nu renunțe”, asigurând că cele două state nu sunt în niciun fel responsabile pentru această situație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău