Parlamentul Lituaniei declară Rusia „stat terorist” și o acuză de „genocid împotriva poporului ucrainean”

  • 11 Mai 13:48
Parlamentul Lituaniei declară Rusia „stat terorist” și o acuză de „genocid împotriva poporului ucrainean”

Parlamentarii lituanieni au adoptat în unanimitate o rezoluție prin care declară Rusia „stat terorist” și califică invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina drept „genocid împotriva poporului ucrainean”, relatează Reuters și EFE, preluat de Agerpres.

În rezoluția din 10 mai, legiuitorii au cerut, de asemenea, crearea unui tribunal internațional care să judece oficialii ruși responsabili pentru războiul din Ucraina, similar proceselor de la Nürnberg, organizate de Aliați împotriva reprezentanților Germaniei naziste învinse pentru că au pus la cale și au efectuat invazii în alte țări și alte crime în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Federația Rusă, ale cărei forțe armate au ales în mod deliberat și sistematic ținte civile pe care să le bombardeze, este statul care susține și desfășoară acte de terorism”, se arată în rezoluția Parlamentului lituanian.

Rezoluția îl compară pe președintele rus Vladimir Putin cu dictatorul sovietic Iosif Stalin, numind Rusia modernă sub conducerea lui Putin „o reîncarnare” a Uniunii Sovietice.

Rezoluția solicită „Organizației Națiunilor Unite, Parlamentului European, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Adunării Parlamentare a OSCE, Adunării Parlamentare a NATO, parlamentelor și guvernelor străine să recunoască și să urmărească în justiție genocidul, crimele de război și crimele împotriva umanității comise de Federația Rusă”.

Luna trecută, legiuitorii din alte două state baltice, Estonia și Letonia, au adoptat, de asemenea, rezoluții care acuză Rusia de genocid împotriva poporului ucrainean.

De asemenea, cele trei state baltice au interzis luna trecută afișarea simbolurilor „Z” și „V”, care sunt folosite de susținătorii războiului Rusiei în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,29
Cer fragmentat
Umiditate:64 %
Vint:6,17 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău