Parlamentul israelian a ratificat acordul de normalizare a relațiilor cu Emiratele Arabe Unite

  • 16 Octombrie 2020 13:25
Parlamentul israelian a ratificat acordul de normalizare a relațiilor cu Emiratele Arabe Unite

Parlamentul israelian a ratificat joi seara acordul de normalizare a relațiilor semnat în luna septembrie între Israel și Emiratele Arabe Unite (EAU), informează vineri AFP.

Optzeci de deputați israelieni au votat în favoarea unui acord cu Emiratele și 13 au votat împotrivă, după mai mult de opt ore de dezbateri în parlament și un maraton de discursuri, în condițiile în care peste 100 dintre cei 120 de parlamentari israelieni au luat cuvântul.

Cei 13 parlamentari care s-au opus acordului sunt membri ai Listei Unite a partidelor arabe.

În timpul dezbaterii, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că "acest acord istoric este urmarea unor eforturi continue", exprimându-și speranța că și alte țări din regiune vor semna "alte acorduri de pace".

Netanyahu a mai afirmat că Israelul a avut recent și pentru prima dată contacte cu o țară din regiune, însă fără a preciza despre ce țară este vorba.

Acordul cu EAU și un altul cu Bahrainul au fost semnate oficial pe 15 septembrie la Washington, cu medierea președintelui american Donald Trump, pentru a face din aceste state din Golf primele țări arabe care și-au normalizat relațiile cu Israelul, după Egipt în 1979 și Iordania în 1994.

Aceste acorduri au fost denunțate de palestinieni drept "o trădare" din partea celor două țări, în condițiile în care soluționarea conflictului israeliano-palestinian era până acum considerată o condiție esențială pentru normalizarea relațiilor între Israel și statele arabe.

Administrația americană încearcă să convingă și alte țări arabe să încheie acorduri de normalizare a relațiilor cu Israel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău