Parlamentul găzduiește o expoziție vastă de enciclopedii
-
23 Aprilie 08:26
Parlamentul găzduiește o expoziție de enciclopedii cu genericul „Cultura cunoașterii din enciclopedii”. Expoziția numără peste 100 de titluri de enciclopedii și se desfășoară în contextul Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, dar și al Zilei bibliotecarului, marcată anual la data de 23 aprilie. Evenimentul este organizat de Biblioteca Parlamentului Republicii Moldova în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Potrivit Parlamentului, colecția de enciclopedii este din fondul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Acestea sunt destinate cititorilor de diferite vârste, incluzând perioade de la enciclopedii clasice precum Britannica (1768-2010), la ediții moderne, online. De asemenea, exponatele cuprind o diversitate de domenii, precum istorie, științe și tehnologie, literatură și arte, geografie și cultură, filosofie și religie, educație și psihologie, economie și societate, politică și administrare, familie și sănătate. Un loc aparte în expoziție îl ocupă nișa de enciclopedii pentru copii, ce cuprinde enciclopedii generale, științifice, istorice, literare, despre natură și formele ei, elaborate pentru nivelul de înțelegere al copiilor.
Printre cărțile expuse se regăsesc: Enciclopedia oamenilor Moldovei, Enciclopedia Uniunii Europene, Enciclopedia localităților Republicii Moldova, Marea Enciclopedie a Cunoașterii, Patrimoniul Mondial UNESCO, Marea Carte a Personalităților, Enciclopedia Elevului, Enciclopedia Casei, 1000 de capodopere ale picturii europene, Marile Minuni ale Lumii, 1000 de sculpturi ale unor artiști de geniu, Mica enciclopedie de finanțe, monedă, asigurări ș.a. Printre exponate figurează și volumele din 1894 ale dicționarului etimologic al limbii române „Etymologicum Magnum Romaniae”, semnat de B.P. Hasdeu.
Elena Ungureanu, șefa Secției studii și cercetări de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, organizatoare a expoziției, a vorbit, la deschiderea evenimentului, despre rolul și importanța enciclopediilor, care reprezintă surse veridice și vaste de informare a populației. De asemenea, s-a făcut referință la cei mai cunoscuți enciclopediști, care și-au adus aportul la crearea enciclopediilor, precum Jean le Rond d’Alembert, Denis Diderot, Jimmy Wales, Larry Sanger, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Eugen Coșeriu, Vlad Pohilă.
Șefa Secției Resurse Informaționale din cadrul Secretariatului Parlamentului, Ala Marinescu, a exprimat mulțumiri pentru inițiativa Bibliotecii „B.P. Hasdeu” de a desfășura evenimentul, apreciind expoziția vastă și impunătoare de enciclopedii, utilă fiecărui cititor.
Expoziția va fi deschisă până pe 22 mai 2024. Poate fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între orele 8.00-17.00.