Parlamentul francez a adoptat definitiv un proiect de lege emblematic împotriva maltratării animalelor

  • 18 Noiembrie 2021 15:14
Parlamentul francez a adoptat definitiv un proiect de lege emblematic împotriva maltratării animalelor

Parlamentul francez a adoptat definitiv joi un proiect de lege emblematic împotriva maltratării animalelor, cu interzicerea progresivă a animalelor sălbatice în circuri și delfinarii și interzicerea vânzării de pui de câine și pisică în magazinele de animale, fiind de asemenea prevăzute sancțiuni mai dure pentru abuzul sau abandonarea animalelor, relatează AFP.

Un vot final aproape unanim al Senatului, cu 332 de voturi pentru, unul împotrivă și zece abțineri, a permis adoptarea textului de lege, scrie Agerpres.

Este vorba despre "întărirea legăturii dintre animale și oameni", conform legislației privind animalele din 1850.

"Condiția animalelor nu este nici un moft al locuitorilor din zona urbană care au nevoie de natură, nici un moft trecător, ci un subiect la care un număr tot mai mare de francezi sunt sensibili și care, de acum înainte, este ireversibil politic", a declarat coautorul proiectului de lege, Loic Dombreval (care face parte din majoritatea guvernamentală), medic veterinar de profesie, la adoptarea proiectului în Adunarea Națională (camera inferioară a parlamentului).

Acest consens foarte larg în ambele camere a fost obținut prin eliminarea mai multor subiecte de disensiune.

Proiectul de lege nu abordează "maltratarea animalelor în ansamblu", au criticat deputații Olivier Falorni (stânga) și Bastien Lachaud (extrema-stângă), în opinia cărora vânătoarea "ar fi fost extrem de protejată" în acest mandat de cinci ani.

Textul de lege propus de Loic Dombreval se află de aproape un an în Parlament și face obiectul unui acord între cele două camere.

Seria de măsuri vizează în primul rând animalele de companie, care nu sunt "nici jucării, nici bunuri de consum", amintește ministrul Agriculturii, Julien Denormandie.

Un francez din doi deține animale de companie, însă în fiecare an aproximativ 100.000 de animale sunt abandonate.

Pentru a evita cumpărarea de animale impulsivă, înainte de orice achiziție va fi eliberat un "certificat de angajament și de conștientizare".

Vânzarea de pui de câine și de pisică în magazinele de animale va fi interzisă începând cu 1 ianuarie 2024. Nu va mai fi permisă, de asemenea, expunerea animalelor în vitrine. Totodată, vânzarea de animale online va fi mai bine reglementată.

În ceea ce privește înăsprirea sancțiunilor penale, uciderea intenționată a unui animal de companie va fi o infracțiune și nu o simplă contravenție. Persoanele condamnate pentru maltratare vor trebui să urmeze un curs de conștientizare, iar cele cărora li se va interzice deținerea unui animal vor fi înscrise în baza de date a persoanelor căutate.

Principalul element al disputei, soarta celor câteva mii de animale sălbatice din actualele 120 de circuri ambulante, a făcut obiectul unui compromis. Circurile nu vor mai avea voie să folosească animale sălbatice în spectacole în termen de doi ani și nu vor mai avea voie să le dețină în termen de șapte ani.

Deținerea cetaceelor în delfinarii - 21 de delfini și 4 orci în Franța - va fi exclusă în termen de cinci ani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău