Opinii | Criticile partenerilor europeni scot în evidență faptul că perspectivele R.Moldova sunt sumbre

  • 14 Noiembrie 2018 14:04
Opinii | Criticile partenerilor europeni scot în evidență faptul că perspectivele R.Moldova sunt sumbre

Parlamentul european va supune astăzi votului raportul privind situația din Republica Moldova, care constată regrese în privința implementării standardelor democratice. Documentul face referire la încălcarea principiilor democratice ale statului de drept, lipsa unor alegeri corecte și transparente, precum și la insuficiența eforturilor de combatere a corupției și a spălării banilor. Potrivit analiștilor, aceste critici ar trebui să ne îngrijoreze, ele scot în evidență faptul că perspectivele R. Moldova sunt sumbre.

La Chișinău, situația democrației se agravează în ultimul timp, au declarat mai mulți europarlamentari în timpul dezbaterii raportului în sesiunea plenară. Printre principalele derapaje se numără modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor internaționale, dar și anularea alegerilor din Chișinău. Analistul politic Ion Tăbârță consideră că în Republica Moldova, clasa politică ar trebui să țină cont de această rezoluție, atenționând asupra posibilității unor decizii mai drastice.

"Faptul că s-a ajuns aici denotă o anumită degradare la nivel de democrație în R. Moldova, la nivel de toată politica, de societate civilă activă care conștientizează toate procesele politice din R. Moldova(...)La etapa actuală nu sunt clare perspectivele de dezvoltare a R. Moldova, după câte se vede noi intrăm într-un blocaj serios cu UE. Iar acea asistență și acel ajutor, nu neapărat financiar, din partea UE deja practic este suspendat. Clasa politică dacă dorește să redreseze situația, ar trebui să țină cont de rezoluții venite din partea UE, pentru că por urma și decizii mai drastice", a menționat Ion Tăbârță.

Criticile aduse R. Moldova în Parlamentul European au fost foarte dure, afirmă și analistul politic Nicolae Negru. El consideră că actuala guvernare are de susținut un examen foarte serios în fața partenerilor europeni, adică organizarea unor alegeri parlamentare și a unei campanii electorale corecte.

"Republica Moldova depinde foarte mult de UE, chiar bugetul său: anumite plăți, anumite granturi se fac din partea UE, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro a fost promisă și a fost suspendată pentru că nu a îndeplinit anumite condiții(...) Ceea la ce trebuie să ne așteptăm, e că ajutorul macrofinanciar nu va fi acordat până nu se va vedea cum vor fi organizate alegerile. S-ar putea ca unele plăți în sprijinul bugetului Republicii Moldova să fie suspendată. Prin urmare, guvernarea actuală are de susținut un examen foarte serios: campania electorală și modul în care vor fi organizate alegerile din 24 februarie", susține Nicolae Negru.

Raportul amintește că, din cauza trenării reformelor în justiție, în 2017 UE a suspendat alocarea ultimelor două tranșe de sprijin financiar pentru acest sector, iar în 2018 a suspendat alocarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro, din cauza neonorării angajamentelor politice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău