Parlamentul European va adopta săptămâna viitoare o rezoluție privind tezaurul național al României sechestrat de Rusia

  • 08 Martie 16:07
Parlamentul European va adopta săptămâna viitoare o rezoluție privind tezaurul național al României sechestrat de Rusia

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară la Strasbourg în perioada 11-14 martie pentru a dezbate subiecte importante precum legea privind inteligența artificială, planuri de decarbonizare a cladirilor din UE sau legea privind libertatea mass-mediei. Un subiect foarte important pentru români, aflat pentru prima oară pe agenda unei sesiuni plenare a Parlamentului European, va fi dezbaterea privind situația tezaurului național al României sechestrat de Rusia, informează comunicatul oficial al Legislativului European, remis Caleaeuropeana.ro.

Astfel, Parlamentul European va dezbate joi, 14 martie, situația tezaurului național al României sechestrat de Rusia. Comisia Europeană va susține o declarație în fața eurodeputaților pe tema restituirii tezaurului românesc, însușit ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial.

O rezoluție conexă va fi adoptă în timpul sesiunii de vot de joi la prânz (intervalul 12.00-14.00 ora locală, 13.00-15.00 ora României).

În timpul Primului Razboi Mondial, între 1916 și 1917, România a trimis în Rusia țaristă tezaurul național (ce a inclus cantități însemntate de aur, obiecte de partimoniu, colecții de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupației teritoriului național.

După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul și a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău