Parlamentul European susține Conferința privind viitorul Europei, care va începe în luna mai

  • 15 Ianuarie 2020 19:15
Parlamentul European susține Conferința privind viitorul Europei, care va începe în luna mai

Cetățenii trebuie să fie în centrul discuțiilor ample ce vor avea loc în legătură cu abordarea provocărilor interne și externe, neprevăzute în momentul încheierii Tratatului de la Lisabona, arată o rezoluție adoptată miercuri de Parlamentul European, la Strasbourg, referitor la Conferința privind viitorul Europei, care va începe în luna mai, relatează AFP și Hina, preluat de Agerpres.

În urma unei dezbateri cu vicepreședintele Comisiei pentru democrație și demografie, Dubravka Suica, și cu reprezentanta președinției croate a Consiliului Uniunii Europene, Nikolina Brnjac, Parlamentul European a adoptat rezoluția cu 494 voturi pentru, 147 împotrivă și 49 de abțineri.

Eurodeputații propun înființarea mai multor Agore pentru cetățeni (forumuri tematice ale reprezentanților cetățenilor, aleși aleator în conformitate cu criteriile de proporționalitate și reprezentativitate), și a cel puțin două Agore pentru tineri, cuprinzând fiecare câte 200-300 de cetățeni, cu cel puțin trei pentru fiecare stat membru. Reprezentanții cetățenilor vor discuta concluziile Agorelor în plenul Conferinței alături de eurodeputați și de reprezentanți ai parlamentelor naționale, de miniștrii din Consiliul UE, de vicepreședinții Comisiei Europene și de reprezentanții altor instituții, organisme și parteneri sociali ai UE.

Pe lângă sprijinul la nivel înalt din partea președinților celor trei instituții principale ale UE, Parlamentul European îndeamnă Consiliul și Comisia să își exprime angajamentul față de o posibilă schimbare a tratatelor. Textul adoptat subliniază, de asemenea, că ar trebui avut în vedere un mecanism permanent de implicare a cetățenilor.

"Trebuie să revizuim toate mecanismele de guvernanță democratică în urma alegerilor europene. Acest lucru ar trebui realizat împreună cu instituțiile naționale și cu implicarea cetățenilor Europei. Ne lansăm într-o nouă eră a reformelor", a declarat președintele Parlamentului European, David Sassoli, în deschiderea dezbaterii.

Parlamentul European este prima dintre cele trei instituții principale ale UE care a adoptat o poziție privind instituirea și scopul viitoarei Conferințe. Negocierile cu Comisia și Consiliul ar trebui încheiate la timp pentru ca această Conferință să fie lansată cu prilejul Zilei Europei din 2020 și să aibă loc până în vara anului 2022.

Poziția Parlamentului European reflectă cele mai recente rezultate ale sondajelor de opinie. În "Parlametrul" intitulat "Apelul cetățenilor, dincolo de vot" (septembrie 2019), cetățenii europeni au continuat să sprijine un rol mai important pentru PE, în timp ce datele din Eurobarometrul Comisiei (noiembrie 2019, tabelul 102) arată că 83% dintre respondenți doresc ca "vocea cetățenilor UE să fie luată în considerare mai mult cu privire la deciziile privind viitorul Europei".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău