Parlamentul European și o coaliție a unor mari orașe din UE vor dona generatoare electrice și transformatoare Ucrainei

  • 23 Noiembrie 2022 19:38
Parlamentul European și o coaliție a unor mari orașe din UE vor dona generatoare electrice și transformatoare Ucrainei

Parlamentul European (PE) și o coaliție a unor mari orașe ale țărilor europene își vor uni forțele pentru a dona generatoare electrice și transformatoare Ucrainei, țară unde atacurile rusești asupra infrastructurii energetice privează o parte a populației de curent și de alte utilități în prag de iarnă, relatează miercuri agențiile Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Inițiativa ”Generatoare ale Speranței” (Generators of Hope) lansată de PE și de Eurocities, coaliție ce reunește peste 200 de orașe din 38 de state europene, are în vedere să trimită Ucrainei sute de generatoare electrice chiar în zilele următoare pentru a ajuta populația ce se află în fața unei ierni fără electricitate, încălzire sau apă potabilă, scrie G4Media.

”Zece milioane de ucraineni nu au în prezent electricitate din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii critice civile”, a declarat la o conferință de presă președinta PE, Roberta Metsola.

”Parlamentul European și UE au arătat o solidaritate remarcabilă cu Ucraina pe fronturile umanitar, militar și financiar. Acum, ei (ucrainenii) au nevoie de sprijin practic pentru a trece iarna”, a subliniat Metsola.

Generatoarele vor fi destinate menținerii în stare de funcționare a facilităților esențiale, respectiv spitale, școli, instalații de furnizare a apei, centre de îngrijire, adăposturi sau telefonia mobilă.

”Trebuie să acționăm imediat. Iarna este în fața noastră, lipsesc electricitatea și gazele, nu avem timp de pierdut”, a declarat Dario Nardella, președinte al Eurocities și primar al orașului italian Florența.

Întrebat despre numărul generatoarelor ce ar putea fi donate Ucrainei, el a confirmat că ar putea fi vorba de câteva sute, inclusiv generatoare industriale.

Rusia a lansat miercuri un nou val de rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene, în seria de atacuri de acest fel începută în luna octombrie pentru a încerca să aducă Kievul la masa negocierilor și a diminua potențialul de luptă al Ucrainei în războiul declanșat prin agresiunea rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău