Parlamentul European ridică imunitatea unui fost membru al partidului neonazist grec Zorii Aurii

  • 27 Aprilie 2021 11:57
Parlamentul European ridică imunitatea unui fost membru al partidului neonazist grec Zorii Aurii

Parlamentul European a ridicat imunitatea eurodeputatului grec Ioannis Lagos, fost membru al partidului neonazist Zorii Aurii, condamnat în țara sa la 13 ani și opt luni de închisoare pentru "conducerea unei organizații criminale", a anunțat marți instituția europeană, informează AFP, preluat de Agerpres

Ridicarea imunității a fost decisă de o foarte largă majoritate: 658 de europarlamentari s-au pronunțat "pentru", 25 "împotrivă", iar 10 s-au abținut, în timpul unui vot secret în ședință plenară care a avut loc luni seara.

Procedura a fost declanșată la cererea autorităților Greciei, care trebuie să emită un mandat de arestare european împotriva lui Ioannis Lagos. Acesta, în vârstă de 48 de ani, se numără printre cei circa 40 de membri ai partidului Zorii Aurii condamnați în octombrie la Atena după un proces-maraton de cinci ani și jumătate.

Membru important al partidului Zorii Aurii, Ioannis Lagos a fost plasat în detenție provizorie, la fel ca întreaga conducere a acestei formațiuni, după uciderea lângă Atena a unui militant antifascist, în septembrie 2013. Lagos a fost eliberat condiționat 18 luni mai târziu, în așteptarea procesului său.

Ioannis Lagos beneficia de imunitate parlamentară, după ce a fost ales în iulie 2019 în Parlamentul European din partea Zorilor Aurii, formațiune din care el s-a retras câteva luni mai târziu pentru a deveni independent.

Liderul partidului Zorii Aurii, Nikos Michaloliakos, și majoritatea celor condamnați au fost plasați în detenție, însă numărul doi al organizației, Christos Pappas, este dat în urmărire.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău