Parlamentul European reglementează inteligența artificială. Dragoș Tudorache: „Documentul vine să garanteze că sistemele vor fi supravegheate de oameni”

  • 04 Iulie 2023 08:58
Parlamentul European reglementează inteligența artificială. Dragoș Tudorache: „Documentul vine să garanteze că sistemele vor fi supravegheate de oameni”

Parlamentul European va reglementa inteligența artificială. Președintele Comisiei Speciale pentru Inteligența Artificială în era digitală, europarlamentarul român Dragoș Tudorache, a declarat pentru TVR Moldova că tranziția la noua tehnologie ar putea aduce schimbări pe piața muncii. Noile reglementări vizează și dezinformarea de pe social - media.

Potrivit lui Dragoș Tudorache, dezbaterea privind reglemetarea inteligenței artificiale a început de ani buni. Proiectul supus negocierilor în Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană ar urma să garanteze că sistemele de inteligență artificială sunt transparente și nediscriminatorii, astfel ca oamenii să fie în siguranță. Sunt, însă, voci care susțin că că robotizarea diverselor domenii ar putea lăsa mulți oameni fără un loc de muncă. Eurodeputatul confirmă că revoluția industrială va aduce unele schimbări pe piața muncii, relatează TVR Moldova.   

„Da, o parte dintre locurile de muncă așa cum le știm noi astăzi se vor transforma, nu vor dispărea dar se vor transforma într-un mod substanțial pentru că această tehnologie simplifică anumite procese pe care acum le facem noi oamenii și atunci trebuie să învățăm să le integrăm să le avem alături de noi și să venim cu valoarea adăugată pe care noi oamenii le avem la fiecare loc de muncă la fiecare profesie în care inteligența artificială va fi prezentă și aici de fapt guvernele tuturor democrațiilor au un lucru de făcut și anume să-și pregătească populația, să și-o educe”, a declarat oficialul UE.

Dragoș Tudorache mai spune că cea mai mare provocare ține de recunoașterea facială și supravegherea biometrică, aspru criticate de unii europarlamentari. Pe de altă parte, o mare parte a statelor membre UE vor ca această măsură să fie aplicată doar în scopuri militare, de apărare și de securitate națională.

„Nu intervenim și în zona de apărare, de ce? Pentru că nu există competență la nivelul Tratatelor Uniunii Europene în această zonă, este în continuare o chestiune care rămâne în competența statelor membre. Deci, reglementarea noastră la care lucrăm acum pe inteligența artificială nu acoperă și utilizarea IA (n.r. inteligența artificială) în zona de apărare sau siguranță națională. Acest lucru însă nu înseamnă că nu trebuie avută o dezbatere cu privire la impactul inteligenței artificiale în zona de apărare, discuția aceasta există în cadrul NATO”, a precizat el.

În cadrul dezbaterii publice, un rol aparte i-a revenit unui subiect tot mai prezent în ultimii ani -  dezinformarea.

„Aici se mai combină și cu un alt act normative care intră în vigoare de al 1 septembrie și anume reglemetarea privind serviciile digitale. Comisia Europeană are atribuții clare, ferme, care duc până la retragere de pe piață sau amenzi, în cazul în care aceste platforme nu vor începe să regleze riscurile și să însănătoșească modul de funcționare”, a mai adăugat europarlamentarul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău