Parlamentul European: Prin condamnarea lui Osman Kavala, Turcia și-a distrus orice speranță de a relansa procesul de aderare la UE

  • 05 Mai 2022 18:33
Parlamentul European: Prin condamnarea lui Osman Kavala, Turcia și-a distrus orice speranță de a relansa procesul de aderare la UE

Parlamentul European susține că Turcia "și-a distrus orice speranță de a relansa procesul de aderare la UE" și dezaprobă în mod ferm condamnarea la închisoare pe viață a activistului și filantropului turc Osman Kavala.

Europarlamentarii deplâng "caracterul injust, ilicit și arbitrar al detenției" de la sfârșitul lui 2017 a lui Kavala, condamnat în 25 aprilie la închisoare pe viață, și cer "eliberarea lui imediată și necondiționată".

"Decizând să sfideze în mod deschis hotărârile constrângătoare ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul Osman Kavala și în alte dosare, guvernul turc a distrus în mod deliberat orice speranță de a relansa procesul său de aderare la Uniunea Europeană sau de a deschide noi capitole și a închide capitolele deschise", consideră europarlamentarii, relatează AFP. 

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și-a exprimat profundul regret în legătură cu acest verdict încă de la finele lunii aprilie.

Filantropul turc Osman Kavala a fost condamnat la închisoare pe viață

Acuzat că a încercat să înlăture de la putere guvernul președintelui Recep Erdogan, Osman Kavala, om de afaceri și filantrop în vârstă de 64 de ani, a negat întotdeauna acuzațiile la adresa lui și a denunțat un "asasinat judiciar" împotriva persoanei sale, sub influența șefului statului turc, mai scrie sursa citată de Agerpres.

La sfârșitul lui martie, Erdogan, care încearcă să joace un rol de mediator între Rusia și Ucraina, a cerut Uniunii Europene "să deschidă rapid capitolele de negociere pentru aderare (...), fără a ceda la calcule cinice".

Negocierile asupra unei eventuale aderări a Turciei la UE, demarate în 2005, s-au împotmolit în ultimii ani, din cauza puternicilor tensiuni dintre Ankara și Bruxelles asupra mai multor probleme. Aceste tensiuni s-au amplificat după represiunea declanșată de guvernul lui Erdogan în urma tentativei de puci din iulie 2016.

Consiliul Europei, a cărui instanță judiciară este CEDO, a angajat o procedură de sancțiuni împotriva Turciei, un demers rarisim din partea lui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău