Parlamentul European pledează pentru crearea unui spațiu economic comun între UE și Parteneriatul Estic din care face parte și R.Moldova

  • 22 Iunie 2020 12:57
Parlamentul European pledează pentru crearea unui spațiu economic comun între UE și Parteneriatul Estic din care face parte și R.Moldova

Parlamentul European pledează pentru o integrare mai profundă cu țările Parteneriatului Estic (PaE), din care face parte și R. Moldova, și pentru crearea unui spațiu economic european între ele, ceea ce va duce la integrarea celor "patru libertăți": circulația liberă a mărfurilor, capitalului, serviciilor și forței de muncă.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta se menționează în rezoluția Parlamentului European, adoptată la sfârșitul săptămânii trecute în urma videoconferinței de joi a șefilor de state și de guverne din cele 27 de state membre ale UE și șase țări ale PaE.

Rezoluția a fost susținută de 507 de deputați, 119 au fost împotrivă, 37 s-au abținut.

Documentul spune că programul "Parteneriatului Estic" nu prevede aderarea la UE, dar poate accelera procesul de integrare europeană. Deputații îndeamnă Consiliul Uniunii Europene să propună în mod individual o strategie extinsă de cooperare pentru trei țări asociate - Georgia, Moldova și Ucraina, care ar putea crea un program de susținere a reformelor și investițiilor în domenii precum consolidarea capacităților, transport, infrastructură, comunicații, energetică, justiție și economie digitală.

Deputații europeni s-au mai pronunțat pentru majorarea asistenței financiare acordate țărilor PaE, astfel încât aceasta să fie adaptată la necesitățile concrete ale acestor state.

Printre condițiile de bază pentru un parteneriat politic mai strâns și pentru primirea asistenței financiare se numără instituțiile democratice eficiente și durabile, statul de drept, guvernanța eficientă, lupta împotriva corupției, libertatea mass-media și protecția drepturilor omului.

Parlamentul European consideră că Bruxellesul ar trebui să se concentreze pe telecomunicații și să acorde prioritate creării unui regim de roaming fără plăți tarifare între țările UE și PaE.

El încurajează desfășurarea evaluărilor regulate ale programelor de sprijin pentru a spori eficacitatea acestora și pentru a reacționa rapid dacă situația statului de drept se agravează în țările partenere.

Deputații îndeamnă, de asemenea, UE să ofere membrilor Parteneriatului Estic noi forme de cooperare în materie de securitate și apărare.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău