Parlamentul European: Partidul Finlandezii aderă la grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

  • 06 Aprilie 2023 16:15
Parlamentul European: Partidul Finlandezii aderă la grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

Partidul de extrema dreaptă Finlandezii a decis să se alăture grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) din Parlamentul Europeana, explicându-și decizia prin faptul că acest grup susține ''apărarea fără compromisuri a civilizației occidentale și arhitectura politicii de securitate europene'', notează Agerpres.

Din 2019 până acum, formațiunea Finlandezii a făcut parte din grupul europarlamentar 'Identitate și Democrație' (ID), ce include, printre altele, partidele Liga (Italia), Adunarea Națională (Franța) și Alternativa pentru Germania (AfD).

''Schimbarea radicală în politica de securitate a Finlandei'', cauzată de războiul Rusiei contra Ucrainei, a determinat formațiunea Finlandezii să-și reexamineze rețelele de cooperare internațională, potrivit unei declarații a partidului.

Războiul din Ucraina a făcut ca Finlanda, ce are o frontieră terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, să adere la NATO, țara nordică devenind marți al 31-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

În luna februarie, liderul ECR Ryszard Legutko a declarat că grupul ''va fi alături de Ucraina până când Rusia va fi înfrântă și ulterior''. ''Uniunea Europeană trebuie să se asigure că Ucraina iese victorioasă din acest război'', sublinia Legutko.

Partidul Finlandezii, care s-a plasat pe poziția a doua în alegerile parlamentare desfășurate duminică în Finlanda, are în prezent doi reprezentanți în Parlamentul European. Formațiunea a mai făcut parte din grupul ECR între 2014 și 2019.

Având 64 de membri, ECR este al șaselea grup ca mărime din PE, chiar după grupul ID, ce are 66 de europarlamentari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău