Parlamentul European își reîncepe activitatea. Noul sezon politic va începe cu o dezbatere privind starea Uniunii Europene

  • 30 August 2021 11:17
Parlamentul European își reîncepe activitatea. Noul sezon politic va începe cu o dezbatere privind starea Uniunii Europene

Noul sezon politic al Parlamentului European va începe cu dezbaterea privind starea Uniunii Europene, când deputații europeni o vor chestiona pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 15 septembrie, la Strasbourg, cu privire la activitatea Comisiei din ultimul an și la principalele priorități și provocări pentru următoarele 12 luni, informează comunicatul oficial citat de caleaeuropeana.ro.

Acțiuni climatice

La jumătatea lunii iulie, Comisia Europeană a adoptat un pachet de propuneri pentru ca politicile UE în materie de climă, energie, utilizare a terenurilor, transporturi și fiscalitate să permită reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, precizează sursa citată

În acest sens, Parlamentul European își va prezenta poziția cu privire la pachetul de propuneri, variind de la măsuri pentru a accelera dezvoltarea infrastructurii de combustibili alternativi la introducerea unei noi taxe pe carbon asupra importurilor.

Pregătirea pentru crizele sanitare

Pandemia de COVID-19 a arătat că, atunci când apare o criză în domeniul sănătății, țările trebuie să colaboreze pentru a găsi soluții.

Astfel, Parlamentul European și-a stabilit poziția de negociere cu privire la consolidarea mandatului Agenției Europene pentru Medicamente și va fi gata în septembrie cu poziția sa privind încă alte două dosare: Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și îmbunătățirea gradului de pregătire pentru amenințările transfrontaliere la adresa sănătății. Apoi, deputații europeni vor purta discuții cu guvernele UE pentru a negocia acorduri.

Conferința privind Viitorul Europei

Deputații europeni vor participa activ la lucrările Conferinței privind viitorul Europei, care își propune să vină cu propuneri concrete de schimbare în UE pe baza ideilor prezentate de cetățeni. Un total de 108 deputați europeni sunt membri ai plenului Conferinței, care se va reuni în perioada 22-23 octombrie.

Politica Agricolă

În ceea ce privește Politica Agricolă Comună pentru perioada 2023-2027, la sfârșitul lunii iunie, deputații europeni și guvernele UE au ajuns la un acord în acest sens. Finanțarea UE va promova o agricultură ecologică, va contribui la conservarea biodiversității și va sprijini fermele mici și tinerii fermieri. Deputații europeni sunt așteptați să voteze normele spre sfârșitul anului.

Servicii digitale

Comisia pentru piața internă a Parlamentului European lucrează la Legea serviciilor digitale și la Legea piețelor digitale, care au ca scop reglementarea marilor platforme și crearea unor spații digitale mai sigure, în care drepturile fundamentale ale utilizatorilor sunt protejate. Deputații europeni sunt așteptați să voteze în decembrie.

De asemenea, pe ordinea de zi se află și prelungirea cu încă zece ani, începând cu 2022, a normelor privind roaming-ul, care garantează că utilizatorii din UE nu sunt taxați suplimentar atunci când efectuează un apel sau navighează pe telefonul mobil dintr-o altă țară a UE.

Salariile minime și transparența salariilor

Comisia pentru ocuparea forței de muncă va vota în toamnă planurile de asigurare a unor salarii minime adecvate în întreaga UE. O propunere separată privind transparența salarială ar oferi lucrătorilor dreptul de a solicita angajatorilor lor informații anonime privind salariile celorlalți lucrători. Acest lucru ar trebui să reducă discriminarea la locul de muncă și să contribuie la reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați.

Examinarea planurilor de redresare și a statului de drept

Pe lângă rolul său legislativ, Parlamentul va continua să supravegheze activitatea Comisiei privind planurile de redresare, organizând întâlniri periodice cu vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis și cu comisarul pentru economie Paolo Gentiloni cu privire la progresele înregistrate de planurile naționale de redresare și reziliență.

Parlamentul European acordă o atenție deosebită modului în care Comisia apără valorile și principiile UE. De asemenea, Parlamentul a cerut Comisiei să utilizeze noua lege care leagă plățile bugetare ale UE de respectarea statului de drept și a afirmat că, în cazul în care Comisia nu acționează împotriva încălcării statului de drept, Parlamentul va înainta o plângere la Curtea Europeană de Justiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău