Parlamentul European își exprimă din nou preocuparea față de ingerințele ruse în Catalonia

  • 12 Ianuarie 2023 18:23
Parlamentul European își exprimă din nou preocuparea față de ingerințele ruse în Catalonia

Parlamentul European (PE) și-a exprimat joi,12 ianuarie, încă o dată preocuparea față de ''ampla interferență rusă cu mișcarea separatistă din Catalonia'', într-un nou raport, aflat încă în faza de proiect, al unei comisii speciale a PE asupra ingerințelor externe în ''procesele democratice'' în UE, relatează Agerpres.

Proiectul de raport, prezentat joi și redactat de eurodeputata populară letonă Sandra Kalniete, reiterează preocuparea'' asupra relatărilor despre ''mari finanțări ruse pentru politicieni și partide în mai multe țări democratice (...), în încercarea de a interfera în procesele lor democratice''.

În același paragraf se face referire la ''ampla interferență rusă cu mișcarea separatistă în Catalonia'', la fel ca într-un raport redactat de aceeași comisie în 2022. Acel raport cerea o investigație aprofundată asupra ''contactelor strânse și regulate între funcționari ruși și reprezentanți ai unui grup de secesioniști catalani în Spania'', despre care scrisese New York Times în septembrie 2021.

Astfel de contacte, susține aceeași comisie, care face referire și la contacte între Kremlin și campania pentru Brexit, ''fac parte din strategia mai amplă a Rusiei de a profita de orice ocazie pentru a manipula discursul pentru a crea destabilizare''.

Noul text al PE, care va cuprinde recomandări neconstrângătoare pentru a combate ingerințele străine în ''democrațiile europene'', este încă în faza de amendamente și va fi supus votului acelei comisii și în final celui al plenului PE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău