Parlamentul European invită instituțiile UE să acționeze pentru a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la aderare

  • 01 Martie 2022 20:04
Parlamentul European invită instituțiile UE să acționeze pentru a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la aderare

Parlamentul European, reunit într-o ședință plenară extraordinară consacrată situației din Ucraina, a adoptat marți o rezoluție prin care ''invită instituțiile Uniunii Europene să acționeze pentru a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la UE", "în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și pe baza meritelor" și, între timp, "să continue să depună eforturi pentru integrarea Ucrainei în piața unică a UE, în conformitate cu Acordul de Asociere''.

Rezoluția PE, adoptată cu 637 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă și 26 de abțineri, ''condamnă în cei mai fermi termeni posibili invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia", precum și "rolul jucat de dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko" în această agresiune, și solicită Rusiei ''să înceteze toate activitățile sale militare din Ucraina".

Eurodeputații resping categoric "retorica rusă care face aluzie la posibila recurgere la arme de distrugere în masă", îi reamintesc Rusiei obligațiile internaționale și avertizează cu privire la pericolele unei escaladări nucleare a conflictului, se arată într-un comunicat de presă al PE, potrivit Agerpres.

PE invită Comisia Europeană și țările Uniunii să acorde în continuare asistență umanitară de urgență Ucrainei, în cooperare cu agențiile umanitare ale ONU și cu alte organizații internaționale partenere.

Eurodeputații salută adoptarea rapidă a sancțiunilor impuse de UE, însă doresc să vadă măsuri restrictive mai ample care să vizeze slăbirea strategică a economiei și a bazei industriale ruse.

Ei afirmă că ar trebui restricționat în special importul celor mai importante produse de export rusești, cum ar fi petrolul și gazele naturale. Noile investiții ale Uniunii în Rusia și noile investiții ale Rusiei în Uniune ar trebui interzise. Toate băncile ruse ar trebui blocate din sistemul financiar european, iar accesul Rusiei la sistemul SWIFT ar trebui interzis.

O serie de sancțiuni, inclusiv interzicerea accesului la sistemul SWIFT, ar trebui extinse la Belarus din cauza sprijinului direct pe care l-a acordat pentru invazia Ucrainei de către Rusia.

În plus, textul invită țările Uniunii să furnizeze mai rapid Ucrainei armament de apărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, care permite autoapărarea individuală și colectivă. Textul pledează și pentru intensificarea cooperării dintre Uniune și Ucraina în domeniul informațiilor privind agresiunea în curs.

Parlamentul salută și angajamentul Uniunii Europene de a activa Directiva privind protecția temporară, pentru a oferi acces imediat la protecție tuturor ucrainenilor care fug din calea războiului. Responsabilitatea pentru primirea refugiaților care sosesc la frontierele externe ale Uniunii ar trebui să fie împărțită în mod egal între țările Uniunii, mai precizează eurodeputații.

Ei solicită să se adopte rapid sancțiuni specifice împotriva persoanelor responsabile de corupția la nivel înalt din Rusia și Belarus, precum și împotriva oligarhilor și funcționarilor apropiați de conducerea țărilor.

Potrivit textului, Uniunea Europeană și țările aliate care au sisteme de acordare a dreptului de ședere în schimbul investițiilor (așa-numitele "vize de aur") ar trebui să examineze toți beneficiarii acestor sisteme și să revoce autorizațiile de ședere deținute de persoane din Rusia cu o mare avere netă și de familiile lor, în special de cele care au legături cu persoanele și întreprinderile vizate de sancțiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:7,2 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău