Parlamentul European, îngrijorat pentru soarta copiilor ucraineni, atenționează împotriva adopției ilegale și altor abuzuri

  • 07 Aprilie 2022 18:15
Parlamentul European, îngrijorat pentru soarta copiilor ucraineni, atenționează împotriva adopției ilegale și altor abuzuri

Parlamentul European s-a declarat joi îngrijorat în legătură cu soarta copiilor ucraineni care fug de război, subliniind riscul de "adopție ilegală" a copiilor neînsoțiți și cerând ca ei să fie supravegheați de serviciile sociale, informează AFP, potrivit Agerpres.

Într-o rezoluție votată cu o largă majoritate (503 voturi pentru, 3 contra, 47 de abțineri), europarlamentarii au cerut statelor membre mai multe măsuri care să faciliteze integrarea copiilor ucraineni în țara lor de primire.

"Pentru a preveni traficul de copii, adopția ilegală și alte abuzuri", europarlamentarii cer ca toți copiii neînsoțiți "să fie imediat incluși în sistemele de supraveghere ale serviciilor sociale", pentru a garanta securitatea lor și a permite o eventuală "reunificare a familiei".

Europarlamentarii recomandă ca la frontiere să fie desfășurați agenți de protecție a copiilor, precum și servicii de căutare a familiilor.

Ei insistă asupra necesității de a-i primi pe copiii neînsoțiți mai degrabă într-un mediu familial, decât în instituții, de a le "desemna rapid" un tutore și de a face în așa fel încât frații și surorile "să nu fie separați".

Parlamentul European apără principiul unei întoarceri rapide a minorilor la școală, "pentru a limita abandonul școlar", și invită Comisia Europeană și statele membre să recruteze "profesori ucraineni" sau "care vorbesc ucraineana", pentru a accelera integrarea copiilor.

Potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), mai mult de patru milioane de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Potrivit Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite, UNICEF, aproape jumătate dintre aceste persoane sunt minori. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău