Parlamentul European îndeamnă statele membre să ia serios în calcul trimiterea de avioane de luptă Ucrainei și cere ca activele rusești înghețate să fie folosite pentru reconstrucția acestui stat

  • 16 Februarie 2023 15:50
Parlamentul European îndeamnă statele membre să ia serios în calcul trimiterea de avioane de luptă Ucrainei și cere ca activele rusești înghețate să fie folosite pentru reconstrucția acestui stat

Eurodeputații lansează un apel de a lua în considerare în mod serios livrarea de avioane de luptă, elicoptere, sisteme de rachete adaptate și creștere substanțială a munițiilor către Ucraina.

Într-o rezoluție care marchează un an de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deputații eurodeputații condamnă ferm agresiunea Moscovei și își reiterează solidaritatea de neclintit cu poporul și conducerea Ucrainei, scrie Calea Europeană.

Parlamentul European își reafirmă sprijinul pentru acordarea de asistență militară Ucrainei atât timp cât este necesar și solicită să se ia în considerare în mod serios livrarea de avioane de luptă și elicoptere occidentale, sisteme de rachete adaptate și o creștere substanțială a livrării de muniții către Kiev. Ucraina trebuie nu numai să fie capabilă să se apere, ci și să recâștige controlul deplin asupra întregului său teritoriu recunoscut la nivel internațional.

Mai multe sancțiuni și confiscarea activelor rusești pentru a reconstrui Ucraina

Rezoluția adoptată cu 444 voturi pentru, 26 împtotrivă și 37 de abțineri solicită statelor membre ale UE să adopte cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a aliaților săi până la sfârșitul lunii februarie și să extindă substanțial domeniul de aplicare al acestuia. De asemenea, rezoluția îndeamnă UE, statele membre și aliații lor să sporească eficiența sancțiunilor deja în vigoare și să ia măsuri urgente pentru a bloca orice încercare de eludare a acestor măsuri restrictive.

Privind în perspectivă, eurodeputații cer ca regimul juridic – care permite confiscarea activelor rusești înghețate de UE – să fie finalizat. Aceste active ar trebui apoi să fie folosite pentru a reconstrui țara și pentru a compensa victimele războiului. Ei subliniază, de asemenea, că, odată ce războiul se va fi încheiat, Rusia va trebui să fie supusă unor reparații severe pentru a contribui substanțial la reconstrucția Ucrainei.

Eforturi trebuie depuse pentru a demara negocierile de aderare la UE cu Ucraina

Parlamentul subliniază, de asemenea, că războiul de agresiune al Rusiei a schimbat fundamental situația geopolitică din Europa, ”ceea ce necesită decizii politice, de securitate și financiare îndrăznețe, curajoase și cuprinzătoare din partea UE”.

În acest context, europarlamentarii își reiterează sprijinul pentru decizia Consiliului European de a acorda statutul de candidat la UE Ucrainei în vara anului trecut.

De asemenea, ei solicită Ucrainei, Comisiei și Consiliului să lucreze pentru începerea negocierilor de aderare în acest an, subliniind în același timp că aderarea la UE rămâne, de asemenea, un proces bazat pe merit, cu respectarea procedurilor relevante și a criteriilor de aderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău