Parlamentul European denunță derapajele antidemocratice din R.Moldova

  • 21 Iunie 2018 15:30
Parlamentul European denunță derapajele antidemocratice din R.Moldova

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a dezbătut joi, 21 iunie, ultimele evoluții din Republica Moldova.

Președinții și raportorii comisiei denunță derapajele de la strandardele democratice în Republica Moldova și solicită încetarea imediată a intervenției politicului în sistemul judiciar și în desfășurarea alegerilor. Potrivit unui comunicat al instituției europene, comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European “se arată foarte îngrijorată de decizia recentă a instanței de judecată de la Chișinău, care a decis, din motive dubioase și netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale ale primarului Chișinăului”.

Parlamentul European subliniază că interferența politică în sistemul judiciar și desfășurarea alegerilor este contrară standardelor europene la care Republica Moldova a subscris, mai ales ca parte la Acordul de asociere UE-Moldova.

Legislativul European reamintește autorităților din Republica Moldova despre declarația comună din 4 iulie 2017 a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei, atașată deciziei de acordare a asistenței macrofinanciare Moldovei, potrivit căreia "o condiție prealabilă pentru acordarea de asistență macro-financiară este ca țara beneficiară să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept și garantează respectarea drepturilor omului ".

“După cum arată atât ultima reformă electorală, cât și cele mai recente evoluții din Chișinău, această condiție prealabilă nu este îndeplinită în acest stadiu”, subliniază raportul comisiei pentru afaceri externe a PE și îndeamnă autoritățile moldovene să ia măsuri imediate pentru a se asigura că prevalează statul de drept în gestionarea rezultatelor alegerilor locale și în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din acest an”.

De asemenea, PE îndeamnă autoritățile să livreze rapid rezultate în anchetele privind fraudele bancare din 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău