Parlamentul European | Cum se va schimba configurația politică după Brexit

  • 29 Ianuarie 2020 15:48
Parlamentul European | Cum se va schimba configurația politică după Brexit

Plecarea euroaleșilor britanici provocată de Brexit va schimba configurația Parlamentului European: dreapta are de câștigat, dar liberalii, Verzii și socialiștii vor fi afectați, deși vor încerca să atragă aleși din rândul eurodeputaților neafiliați, notează AFP, potrivit Agerpres.

După ce Regatul Unit va ieși din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, Parlamentul European va avea 705 membri față de 751 în prezent, întrucât doar 27 dintre cele 73 de locuri lăsate vacante de plecarea britanicilor vor fi redistribuite. Celelalte 46 de locuri vor fi rezervate pentru sosirea unui nou stat membru.

Grupul Partidului Popular European (PPE) este cel mai mare câștigător de pe urma Brexitului. El nu pierde niciun loc, întrucât conservatorii britanici s-au desprins de PPE încă de acum zece ani, în mai 2009, pentru a forma un grup separat - Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) - alături de formațiunea cehă ODS și Partidul Lege și Justiție (PiS), din Polonia. Mai mult, dreapta pro-europeană recuperează cinci locuri și, cu 187 de aleși, confirmă că este indispensabilă pentru formarea unor majorități.

Cei mai mulți eurodeputați britanici care părăsesc legislativul european aparțin Partidului Brexit, al lui Nigel Farage: 27 de aleși. Niciunul dintre ei nu a găsit alt grup politic care să îl primească și dispariția lor are ca unic efect reducerea numărului eurodeputaților neafiliați, care ajunge la 31.

''Nimeni nu îi va regreta'', a comentat ironic eurodeputatul Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei. Grupul său politic, Renew Europe, este cel mai afectat de Brexit, el având în prezent 108 membri. Renew Europe, ce rămâne a treia forță din Parlamentul European, pierde 17 eurodeputați liberal-democrați britanici, dar câștigă alte șase mandate, ajungând la 97 de membri după Brexit.

 

Socialiștii, a doua familie politică din PE cu 154 de locuri înainte de Brexit, pierd zece locuri, dar câștigă alte patru, ajungând la 148 de membri.

La rândul lor, Verzii pierd pe toate fronturile: în prezent a patra forță în PE, cu 74 de membri, ei ajung după Brexit la 67 de membri și cedează poziția în favoarea grupului de extremă dreapta Identitate și Democrație, care după Brexit ajunge de la 73 la 76 de membri.

Grupul ECR este al șaselea din Parlamentul European, cu 59 de membri, iar Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, cu 40 de membri, se plasează pe a șaptea poziție în PE.

Cei 27 de noi europarlamentari după Brexit sunt cinci francezi, cinci spanioli, trei italieni, trei olandezi, doi irlandezi și câte un polonez, român, suedez, austriac, croat, danez, finlandez, estonian și slovac.

Săptămânile care urmează plecării britanicilor ar putea fi marcate de alte evenimente. La 3 februarie, PPE trebuie să decidă dacă exclude sau nu din rândurile sale partidul Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban, pentru a sancționa astfel încălcările statului de drept. Fidesz are în prezent 14 eurodeputați.

Liderii acestuia ar dori să formeze un nou grup politic în Parlamentul European, dar nu reușesc să găsească aliați. Pentru crearea unui grup europarlamentar este nevoie de minimum 25 de aleși, reprezentând cel puțin un sfert dintre statele membre.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău