Parlamentul European critică propunerile privind viitorul buget al UE

  • 19 Februarie 2020 20:12
Parlamentul European critică propunerile privind viitorul buget al UE

Parlamentul European a transmis, miercuri, că se opune propunerilor formulate de Charles Michel, președintele Consiliului European, privind bugetul multianual al Uniunii Europene.

"În podida primelor contacte demne de salutat pe care le-am avut în ultimele săptămâni cu președintele Consiliului European, Charles Michel, propunerile sale privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 sunt mult sub așteptările Parlamentului European și ale cetățenilor", a comunicat echipa de negociatori a PE. 

"Președintele Michel consideră drept proiect propunerea nefastă pregătită la nivel tehnic de Președinția finlandeză a Consiliului UE în decembrie 2019. În timp ce noi ne-am aștepta la investiții semnificative pentru aplicarea Pactului Verde, tranziției digitale și construirii unei Europe mai puternice, președintele Michel confirmă sau continuă reducerea fondurilor pentru agricultură, coeziune, cercetare, investiții în infrastructură, digitalizare, IMM-uri, Erasmus, angajarea tinerilor, migrație, apărare și în multe alte domenii", argumentează echipa de negociere a PE.

"În materie de venituri, Parlamentul UE notează că există o deschidere în propuneri, dar identifică două probleme majore: în primul rând, trebuie să evităm un mecanism de corectare privind contribuțiile în sectorul materialelor din plastic care ar afecta efectele de stimulare. În al doilea rând, trebuie introdus în acordul final un angajament clar și obligatoriu privind noi resurse proprii suplimentare în bugetul multianual 2021-2027. În acest context, echipa de negociere se opune acestei propuneri și se așteaptă să nu fie adoptate concluziile de către Consiliul European pe această bază", subliniază echipa de negociere, conform unui comunicat postat pe site-ul Parlamentului European.

Negocierile privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 sunt marcate încă de disensiuni privind suma de 230 de miliarde de euro, a declarat marți seară David Sassoli, președintele Parlamentului European. "În acest moment, încă avem disensiuni privind suma de 230 de miliarde de euro", a declarat David Sassoli, conform unui comunicat al Parlamentului UE. 

"În cele două întâlniri pe care le-am avut astăzi cu președintele Consiliului European, Charles Michel, noi am confirmat poziția unanimă a Parlamentului European asupra proiectului prezentat sâmbătă. Încă suntem departe de o propunere acceptabilă. Sperăm că reprezentanții Consiliului vor reacționa printr-o versiune mai ambițioasă, capabilă să lanseze negocierile formale", a precizat David Sassoli.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău