Parlamentul European contestă bugetul pe termen lung al UE în forma convenită de liderii europeni

  • 23 Iulie 2020 15:34
Parlamentul European contestă bugetul pe termen lung al UE în forma convenită de liderii europeni

Parlamentul European nu va aproba bugetul multianual al UE în forma aprobată de liderii europeni, potrivit mai multor europarlamentari, nemulțumiți de nestabilirea unei legături clare între fondurile europene și statul de drept și de reducerea sumelor alocate unor capitole cum ar fi sănătatea, educația, cercetarea și dezvoltarea, potrivit agențiilor AFP, DPA și Reuters, preluat de Agerpres.

Legislativul european va trebui să valideze în lunile următoare prin vot bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, convenit de liderii europeni pentru un total de 1.074 miliarde de euro, precum și crearea unui fond de redresare de 750 de miliarde de euro, împărțit în 390 de miliarde granturi și 360 de miliarde împrumuturi care vor putea fi accesate de statele membre cu condiția realizării unor reforme.

Fondul de redresare va fi creat prin emiterea de datorie comună de către statele UE, banii urmând să fie atrași de Comisia Europeană de pe piețele financiare și rambursați pe termen lung prin instituirea de noi taxe la nivelul UE, mai ales taxe de mediu, cum ar fi de exemplu o taxă asupra plasticului nereciclabil.

Dar în timp ce majoritatea liderilor europeni au calificat acest pachet drept ''istoric'', europarlamentarii din mai multe grupuri politice au exprimat critici, înainte ca Parlamentul European să voteze o rezoluție pe acest subiect.

''Deocamdată nu suntem dispuși să înghițim pilula amară la care vă referiți'', a spus președintele grupului popularilor europeni (PPE), Manfred Weber, făcând aluzie la o expresie folosită mai devreme de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, când a vorbit despre diminuare bugetului față de propunerea sa de 1.100 de miliarde de euro.

Weber a criticat în special reducerea sumelor alocate sănătății în viitorul buget al UE pe termen lung, lucru ''incredibil'' în vreme de pandemie. ''Considerăm că MFF (bugetul UE pe termen lung) nu dă răspunsuri potrivite pentru provocările următorilor șapte ani. Acesta trebuie să fie mai orientat către viitor'', a estimat el.

Weber, la fel ca și alți lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European, consideră că este nevoie de mai multe fonduri de asemenea pentru cercetare și dezvoltare, apărare, proiecte pan-europene, cum ar fi o rețea 5G transnațională, precum și pentru creșterea ajutorului pentru dezvoltare destinat țărilor africane și din vecinătatea UE.

Liderul europarlamentarilor PPE a insistat și asupra stabilirii unei definiții clare în privința condiționării accesării fondurilor europene de situația statului de drept. Liderii europeni au menționat o astfel de legătură în declarația finală a summitului încheiat marți, dar în termeni vagi și interpretabili. Astfel, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron susține că în viitorul buget accesarea fondurilor europene va fi condiționată de situația statului de drept, premierul ungar Viktor Orban afirmă contrariul.

Prefigurând o viitoare luptă instituțională, Parlamentul European ''contestă'' acordul asupra bugetului ''în forma sa actuală'', potrivit proiectului de rezoluție susținut de majoritatea grupurilor politice.

Prin urmare, legislativul european ''nu va consimți asupra unui fapt împlinit și este pregătit să refuze să-și dea aprobarea (...) până când va fi găsit un acord satisfăcător'', se mai arată în textul ce va fi votat joi.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău