Parlamentul European condamnă ferm reprimarea opoziției politice în Turcia

  • 09 Iulie 2021 09:59
Parlamentul European condamnă ferm reprimarea opoziției politice în Turcia

Parlamentul European a condamnat joi, la Strasbourg, reprimarea partidelor politice de opoziție în Turcia, în special a Partidului Democratic al Poporului (HDP), și a cerut guvernului de la Ankara să garanteze că toate partidele își pot exercita liber și deplin activitățile legitime în concordanță cu principiile fundamentale ale unui sistem democratic și pluralist, relevă un comunicat de presă al PE.

Într-o rezoluție adoptată cu 603 voturi pentru, două voturi împotrivă și 67 de abțineri, eurodeputații condamnă în termeni fermi acțiunea inițiată de procurorul general al Turciei, la Curtea Constituțională, pentru dizolvarea HDP, al treilea partid ca mărime din parlamentul turc, și pentru interzicerea activității politice a aproape 500 de membri HDP.

A permite HDP să participe în mod neîngrădit la instituțiile democratice din Turcia este o cale simplă de a face societatea turcă mai inclusivă și a încuraja o soluționare pașnică a chestiunii kurde, susțin membrii legislativului UE.

De asemenea, ei condamnă decizia autorităților turce de a înlătura din funcții, pe baza unor dovezi discutabile, primari aleși democratic și a-i înlocui cu reprezentanți nealeși. Eurodeputații dau ca exemplu în acest sens măsurile administrative, legislative și politice luate de guvernul turc pentru a paraliza municipalitățile administrate de primari din partidele de opoziție la Istanbul, Ankara și Izmir.

Aceste acțiuni continuă să submineze capacitatea opoziției politice de a-și exercita drepturile și de a-și îndeplini rolul democratic, avertizează Parlamentul European, care îi solicită Turciei să asigure pluralismul și să respecte libertatea de exprimare și dreptul la liberă asociere.

Rezoluția PE mai cere Delegației UE în Turcia să monitorizeze situația prin observarea proceselor judiciare, prin declarații publice și prin solicitarea de autorizații pentru vizite în închisori.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău