Parlamentul European condamnă declarațiile „deschis rasiste” ale lui Viktor Orban

  • 30 Iulie 16:29
Parlamentul European condamnă declarațiile „deschis rasiste” ale lui Viktor Orban

Liderii de grupuri politice din Parlamentul European au condamnat, vineri, declarațiile „deschis rasiste” ale prim-ministrului ungar, Viktor Orban. Într-un comunicat, liderii europeni au subliniat că astfel de declarații sunt în contradicție directă cu valorile Uniunii Europene, scrie Digi24.

„Noi, liderii grupurilor politice ale Parlamentului European, condamnăm cu fermitate recentele declarații deschis rasiste ale prim-ministrului Orban. Astfel de afirmații inacceptabile, care constituie o încălcare a valorilor noastre, consacrate și în tratatele UE, nu au loc în societățile noastre.

De asemenea, regretăm profund persistența cu care sunt apărate aceste afirmații inacceptabile ale prim-ministrului Orban.

Rasismul și discriminarea, în toate formele lor, trebuie condamnate inechivoc și combătute la toate nivelurile.

Cerem Comisiei și Consiliului să condamne de urgență această afirmație în cei mai duri termeni. Reiterăm, de asemenea, că Parlamentul European cere Consiliului să facă recomandările sale Ungariei în cadrul procedurii din Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene, și să ia în vedere și noile evoluții privind statul de drept, democrația și drepturile fundamentale din Articolul 2.

Reamintim Consiliului că statele membre au obligația să acționeze unitar și să pună capăt tuturor atacurilor la valorile consacrate în articolul 2 al TUE și cerem acestuia ca problema să fie pusă pe ordinea de zi a următorului Consiliu.

Îndemnăm Comisia să trateze cu prioritate procedurile de infringement împotriva Ungariei ca urmare a încălcării regulilor UE care interzic rasismul și discriminarea și să folosească pe deplin instrumentele disponibile pentru a sancționa încălcările valorilor consacrate în Articolul 2.

Sautăm, de asemenea, decizia Comisiei de a declanșa sancțiunile pentru încălcarea statului de drept împotria Ungariei și așteptăm următorii pași.

Reiterăm apelul nostru la Comisie să se abțină de la aproba Planul Național de Redresare al Ungariei până la îndeplinirea criteriilor relevante.

Folosim această oportunitate și pentru a reitera că nu există loc pentru rasism, discriminare și discursul urii în societăților noastre. Cerem acțiuni suplimentare din partea guvernelor UE și de la nivelul Uniunii, inclusiv împotriva normalizării rasismului și xenofobiei și subliniem nevoia unui mecanism de responsabilizare și monitorizare pentru a ne asigura de aplicare efectivă a politicilor și legislației UE anti-rasism”, se arată în comunicatul Parlamentului European.

Viktor Orban a vorbit de „amestecarea raselor”

Premierul de extremă-dreapta al Ungariei, Viktor Orban, a atacat „amestecarea” raselor europene și non-europene într-un discurs care imediat a provocat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni, săptămâna trecută, în România, la Băile Tușnad.

„Noi (n. red. - ungurii) nu suntem o rasă mixtă...și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban sâmbătă. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

Orban a făcut aceste afirmații în timpul discursului anual din Băile Tușnad, unde a mai vehiculat anterior mari idei politice sau direcții ideologice. Acolo, în 2014, el a spus prima dată că vrea să construiască o „democrație iliberală” în Ungaria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău