Parlamentul European cere UE să îl recunoască pe Juan Guaido drept președinte ''legitim'' al Venezuelei

  • 31 Ianuarie 2019 15:33
Parlamentul European cere UE să îl recunoască pe Juan Guaido drept președinte ''legitim'' al Venezuelei

Parlamentul European l-a recunoscut joi pe opozantul Juan Guaido drept "președinte interimar legitim" al Venezuelei și le-a cerut tuturor țărilor UE să facă același lucru pentru adoptarea unei "poziții ferme și unite", într-o în rezoluție votată la Bruxelles, relatează Agerpres cu referire la AFP.

Eurodeputații l-au recunoscut pe Juan Guaido drept "președinte interimar legitim al Venezuelei" și și-au exprimat "sprijinul deplin" pentru programul său, în acest text propus de principalele grupuri politice și aprobat cu o largă majoritate (439 pentru, 104 împotrivă, 88 abțineri).

Ei i-au cerut șefei diplomației europene Federica Mogherini și "statelor membre să adopte o poziție fermă și unită și să-l recunoască pe Juan Guaido drept singurul președinte interimar legitim al țării", în rezoluția adoptată în sesiune plenară la Bruxelles.

Această recunoaștere a opozantului venezuelean, autoproclamat președinte al Venezuelei, va fi exercitată "până la organizarea de noi alegeri prezidențiale libere, transparente și credibile în vederea restabilirii democrației" în Venezuela, au subliniat europarlamentarii.

Cei 28 au declarat sâmbătă că Uniunea Europeană va lua "noi măsuri" în cazul în care nu vor fi convocate "în următoarele zile" alegerile prezidențiale în Venezuela.

În rezoluția adoptată joi, Parlamentul European "a condamnat ferm represiunea brutală și violențele, care s-au soldat cu morți și răniți" și a îndemnat "autoritățile venezuelene să pună capăt tuturor încălcărilor drepturilor omului".

De asemenea, PE a reafirmat "sprijinul său necondiționat pentru Adunarea Națională, singurul organism democratic legitim din Venezuela, a cărui putere trebuie restabilită și respectată".

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău