Parlamentul European cere stimularea migrației legale ca soluție pentru criza de lucrători creată de îmbătrânirea populației în UE

  • 25 Noiembrie 2021 19:09
Parlamentul European cere stimularea migrației legale ca soluție pentru criza de lucrători creată de îmbătrânirea populației în UE

Parlamentul European (PE) a cerut joi Comisiei Europene să elaboreze un pachet de propuneri menite să promoveze venirea legală a migranților extracomunitari care doresc să lucreze în UE, ca măsură de atenuare a efectelor negative ale îmbătrânirii populației europene și crizei forței de muncă, anunță PE într-un comunicat de presă, citat de AGerpres.

Conform unei rezoluții adoptate joi de legislativului european, acesta cere executivului comunitar să prezintă în termen de două luni un set de măsuri pentru ''facilitarea și promovarea intrării (în UE) și a mobilității în interiorul UE pentru lucrătorii migranți legali din țări terțe''.

Printre alte măsuri solicitate Comisiei Europene, europarlamentarii menționează revizuirea reglementărilor în vigoare aplicabile rezidenților din statele terțe, pentru a li se permite deplasarea dintr-un stat membru în altul conform regulilor aplicabile cetățenilor comunitari, iar numărul minim de ani de ședere în UE necesari pentru obținerea permisului de rezidență pe termen lung să fie redus la trei ani, de la cinci ani în prezent.

PE propune de asemenea modificarea actualelor reglementări pentru lucrătorii sezonieri, astfel încât aceștia să poată sta fără loc de muncă trei luni fără a li se revoca permisul de ședere.

''Europa se confruntă cu provocări demografice și economice. Pentru a gestiona aceste provocări și pentru a ne asigura că Europa poate fi puternică și competitivă, avem nevoie de migrație a forței de muncă. Trebuie să facem mai atractiv pentru lucrătorii migranți să vină în Europa și avem nevoie să ajustăm sistemul astfel încât regulile să fie respectate'', explică eurodeputatul Abir Al-Sahlani, din grupul Renew Europe.

Parlamentul European consideră că o strategie în acest sens poate fi o soluție în fața îmbătrânirii populației UE, în condițiile în care, conform estimărilor sale, o treime dintre locuitorii blocului comunitar vor avea în anul 2050 vârste de peste 65 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău