Parlamentul European cere Germaniei să trimită rapid Ucrainei tancuri Leopard

  • 18 Ianuarie 2023 18:00
Parlamentul European cere Germaniei să trimită rapid Ucrainei tancuri Leopard

Plenul Parlamentului European (PE) i-a cerut miercuri cancelarului german Olaf Scholz să permită ''fără alte întârzieri'' furnizarea de tancuri moderne Leopard 2 către Ucraina pentru ca această țară să poată să se apere în continuare în fața Rusiei primind garanții occidentale, transmite Agerpres.

Solicitarea adresată direct cancelarului german a fost inserată prin inițiativa grupului Verzilor într-un raport asupra Politicii Comune de Securitate și Apărare a UE, aprobat de plenul PE.

Mențiunea inclusă în text cere desfășurarea imediată de armament modern și un sistem de apărare antiaeriană de ultimă generație în Ucraina și insistă pe lângă cancelarul german să livreze ''fără alte întârzieri'' tancurile moderne Leopard 2 pe care Ucraina le solicită, dar Germania încă ezită să le ofere sau să-și dea acordul ca alte state ce au astfel de tancuri să le transfere Kievului.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a confirmat angajamentul țării sale de a oferi Ucrainei tot sprijinul în războiul pornit împotriva sa de Rusia, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot sau IRIS-T.

''Vom continua să sprijinim Ucraina cu ample livrări de arme, în coordonare cu partenerii noștri'', a indicat Olaf Scholz în intervenția sa la Davos, după ce a abordat marți seară și acest subiect într-o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden

În raportul adoptat miercuri de Parlamentul European, această instituție susține că războiul din Ucraina, creșterea autoritarismului la nivel mondial, creșterea agresivității Chinei și urgența climatică au provocat o schimbare ''tectonică'' în panorama geopolitică.

Același document îndeamnă statele UE să-și crească ajutorul militar, politic și umanitar pentru Ucraina.

Raportul PE mai cere și renunțarea la regula unanimității în adoptarea deciziilor de politică externă în Consiliul UE. Politicieni europeni doresc ca aceste decizii să poată fi luate doar cu majoritate calificată pentru a nu mai surveni situații în care țări precum Polonia sau Ungaria se opun unor decizii europene despre care consideră că sunt contrare propriilor interese naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău