Parlamentul European cere deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova și avertizează asupra consecințelor viitoarei președinții ungare a Consiliului pentru că Viktor Orban „obstrucționează extinderea UE”

  • 13 Decembrie 2023 15:18
Parlamentul European cere deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova și avertizează asupra consecințelor viitoarei președinții ungare a Consiliului pentru că Viktor Orban „obstrucționează extinderea UE”

Într-o rezoluție referitoare la politica de extindere și adoptată cu largă majoritate, Parlamentul Europeană o consideră unul dintre cele mai puternice instrumente geopolitice de care dispune UE și o investiție strategică în pace și securitate, solicitând Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, transmite caleaeuropeana.ro.

Rezoluția, adoptată cu 468 de voturi pentru, 99 împotrivă și 58 de abțineri, solicită un calendar clar al extinderii Uniunii Europene și subliniază necesitatea reformelor interne ale UE pentru pregătirea aderării de noi state membre.

Având în vedere contextul adoptării acestei rezoluții – adoptarea de către Consiliu a unor concluzii privind extinderea și riscul de a nu deschide negocierile de aderare din cauza veto-ului pe care premierul maghiar Viktor Orban susține că-l va utiliza, eurodeputații reamintesc Consiliului potențialele consecințe negative ale preluării de către Ungaria a președinției Consiliului în iulie 2024.

Cu condiția să fie luate anumite măsuri de reformă, în rezoluția amintită eurodeputații spun că negocierile de aderare ar trebui să fie deschise și cu Bosnia și Herțegovina, iar Georgiei ar trebui să i se acorde statutul de candidat.

Deputații europeni salută noul Plan de creștere pentru Balcanii de Vest și solicită liderilor UE să adopte, de asemenea, cadrul de negociere fără întârziere, odată ce cerințele relevante legate de fiecare dintre țările candidate sunt îndeplinite pentru a începe rapid negocierile de aderare.

Este nevoie de un calendar clar al extinderii UE

Deputații europeni salută interesul și voința politică a atâtor țări de a adera la UE și recunosc eforturile serioase depuse pentru a îndeplini cerințele de aderare. Ei salută dorința guvernului Armeniei de a se apropia de Uniunea Europeană.

UE ar trebui să stabilească termene clare pentru ca țările candidate să încheie negocierile de aderare la UE până la sfârșitul acestui deceniu, subliniază deputații europeni.

Totuși, nu ar trebui să existe o cale rapidă de aderare, spun ei. Deputații europeni insistă asupra faptului că trebuie îndeplinite criteriile de la Copenhaga pentru a se asigura că țările candidate și potențial candidate demonstrează un angajament consecvent și durabil față de democrație, statul de drept, drepturile omului, respectarea și protecția minorităților și reformele economice.

Extinderea este o investiție strategică în pace și securitate

Având în vedere războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, extinderea a devenit și mai importantă din punct de vedere strategic și este unul dintre cele mai puternice instrumente geopolitice de care dispune UE, spun deputații europeni, numind-o o investiție strategică în pace și securitate, precum și un motor pentru democrație și valorile europene pe întregul continent.

Deputații europeni solicită viitorului Colegiu al comisarilor să numească un comisar pentru extindere și să se asigure că problemele bilaterale sunt clar separate de politica de extindere a UE.

Deputații deplâng cu tărie declarațiile premierului Ungariei privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și schimbarea politicii țării față de Kosovo. Declarațiile domnului Orban obstrucționează procesul de extindere a UE, avertizează deputații europeni, care reamintesc Consiliului potențialele consecințe negative ale preluării de către Ungaria a președinției Consiliului în iulie 2024.

Necesitatea reformelor interne ale UE ca pregătire pentru noii membri

Rezoluția subliniază necesitatea unor reforme interne ale UE în paralel cu procesul de extindere, pentru a spori capacitatea Uniunii Europene de a integra în mod eficient noii membri, inclusiv prin introducerea votului cu majoritate calificată care să se aplice și în cazul deciziilor de politică externă și de securitate și în domenii relevante pentru procesul de aderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:6,69 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău