Parlamentul European aprobă acordarea unui sprijin de 50 de miliarde de Euro pentru Ucraina

  • 17 Octombrie 2023 19:59
Parlamentul European aprobă acordarea unui sprijin de 50 de miliarde de Euro pentru Ucraina

Membrii Parlamentului European, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, au votat în favoarea unui sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, pe perioada 2024-2027, pentru ''reconstruirea și modernizarea'' țării, în cadrul unei suplimentări a bugetului multianual al Uniunii Europene, relatează Agerpres.

Această propunere a fost adoptată cu 512 voturi ''pentru'', 45 de voturi ''contra'' și 63 de abțineri. 
Votul deschide calea către negocierile cu Consiliul UE, ce reprezintă statele membre, pentru a defini conținutul final al acestui mecanism de sprijin numit ''Instrumentul pentru Ucraina''.
Dispozitivul de sprijin pentru 2024-2027 propus de Comisia Europeană cuprinde 33 de miliarde de euro împrumuturi și 17 miliarde de euro subvenții.

Eurodeputații doresc ca averile confiscate de la companiile sau cetățenii ruși de la începerea războiului din Ucraina să fie utilizate pentru reconstrucția acestei țări. Repartizarea fondurilor ar urma să fie realizată în funcție de un plan de reconstrucție ''pregătit de guvernul ucrainean și aprobat'' de Bruxelles și ar trebui să fie ''axat în mod clar pe cerințele UE în materie de aderare''.

Începând din iunie 2022, Ucraina are statutul de țară candidată la aderarea la UE.

De asemenea, eurodeputații vor să consolideze unele exigențe referitoare la lupta contra fraudei, la combaterea corupției și la conflictul de interese.

''Cincizeci de miliarde de euro este o sumă foarte importantă, este vorba de un semnal puternic al sprijinului și solidarității noastre'', a afirmat eurodeputatul german Michael Gahler (grupul PPE), co-raportor din partea Comisiei pentru afaceri externe a PE.

El a subliniat că este important să existe transparență și controale privind utilizarea ajutorului financiar de la UE.


În luna martie, Banca Mondială a estimat la peste 380 de miliarde de euro costul reconstrucției post-conflict a Ucrainei.

Până acum, UE a alocat 30 de miliarde de euro din bugetul său pentru a sprijini Ucraina după începerea invaziei ruse în februarie 2022. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor online: Gabriela Badea) 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău