Parlamentul European adoptă o nouă lege care consolidează securitatea cibernetică la nivelul statelor membre

  • 10 Noiembrie 2022 15:30
Parlamentul European adoptă o nouă lege care consolidează securitatea cibernetică la nivelul statelor membre

Parlamentul European adoptă o nouă lege care consolidează securitatea cibernetică la nivelul statelor membre, se arată într-un comunicat. Legislația, deja convenită între eurodeputați și Consiliu în luna mai, va stabili obligații mai stricte în materie de securitate cibernetică pentru gestionarea riscurilor, obligații de raportare și schimbul de informații. Cerințele acoperă răspunsul la incidente, securitatea lanțului de aprovizionare, criptarea și dezvăluirea vulnerabilităților, printre alte prevederi.

Directiva privind securitatea rețelelor și a informațiilor (NIS) a fost primul act legislativ la nivelul UE privind securitatea cibernetică, iar scopul său specific a fost de a atinge un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în toate statele membre. Deși a sporit capacitățile de securitate cibernetică ale statelor membre, punerea sa în aplicare s-a dovedit dificilă, având ca rezultat fragmentarea la diferite niveluri pe piața internă.

Pentru a răspunde amenințărilor tot mai mari reprezentate de digitalizare și de creșterea numărului de atacuri cibernetice, Comisia a prezentat o propunere de înlocuire a Directivei NIS – Directiva NIS2 – și, prin urmare, de consolidare a cerințelor de securitate, de abordare a securității lanțurilor de aprovizionare, de raționalizare a obligațiilor de raportare și de introducere a unor măsuri de supraveghere mai stricte și a unor cerințe de aplicare mai stricte, inclusiv sancțiuni armonizate în întreaga UE, transmite caleaeuropeana.ro.

„Ransomware-ul și alte amenințări cibernetice fac prăpăd în Europa de prea mult timp. Trebuie să acționăm pentru a face întreprinderile, guvernele și societatea noastră mai rezistente la operațiunile cibernetice ostile. Această directivă europeană va ajuta aproximativ 160.000 de entități să își întărească controlul asupra securității și să facă din Europa un loc sigur pentru a trăi și a lucra. De asemenea, va permite schimbul de informații cu sectorul privat și cu partenerii din întreaga lume. Dacă suntem atacați la scară industrială, trebuie să răspundem la scară industrială”, a declarat eurodeputatul responsabil de acest dosar Bart Groothuis (Renew, NL)„Aceasta este cea mai bună legislație privind securitatea cibernetică pe care a cunoscut-o până acum acest continent, deoarece va transforma Europa pentru a gestiona incidentele cibernetice în mod proactiv și orientat către servicii”, a adăugat acesta.

Mai multe entități și sectoare vor trebui să ia măsuri pentru a se proteja. „Sectoarele esențiale”, cum ar fi sectorul energetic, cel al transporturilor, cel bancar, cel al sănătății, cel al infrastructurii digitale, cel al administrației publice și cel spațial, vor fi vizate de noile dispoziții privind securitatea.

În timpul negocierilor, deputații europeni au insistat asupra necesității unor reguli clare și precise pentru companii și au făcut presiuni pentru includerea a cât mai multe organisme guvernamentale și publice în domeniul de aplicare al directivei.

Noile reguli vor proteja, de asemenea, așa-numitele „sectoare importante”, cum ar fi serviciile poștale, gestionarea deșeurilor, produsele chimice, produsele alimentare, fabricarea de dispozitive medicale, electronice, mașini, autovehicule și furnizorii de servicii digitale. Toate întreprinderile mijlocii și mari din sectoarele selectate vor intra sub incidența legislației.

De asemenea, aceasta stabilește un cadru pentru o mai bună cooperare și un schimb de informații între diferitele autorități și state membre și creează o bază de date europeană privind vulnerabilitățile.

Deputații europeni au adoptat textul cu 577 de voturi pentru, 6 împotrivă și 31 de abțineri. După aprobarea Parlamentului, Consiliul trebuie, de asemenea, să adopte în mod oficial legea înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău