Parlamentul European a recunoscut Holodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean

  • 15 Decembrie 2022 14:22
Parlamentul European a recunoscut Holodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean

Parlamentul European a recunoscut Holodomorul din 1932-1933 drept genocid împotriva poporului ucrainean - transmite Ukrinform, citat de Rador.

Potrivit agenției ucrainene, la ședința de joi, 15 decembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recunoaște evenimentele cutremurătoare din anii '30 ai secolului trecut drept genocid îndreptat împotriva poporului ucrainean. Documentul a fost susținut de 507 europarlamentari, în timp ce 12 au votat împotrivă, iar 17 s-au abținut.

Rezoluția adoptată exprimă solidaritatea cu poporul Ucrainei și onorează memoria milioanelor de ucraineni care au murit ca urmare a acțiunilor deliberate ale regimului stalinist, care au vizat înfometarea populației.

"Parlamentul European recunoaște Holodomorul - foametea artificială din 1932-1933 din Ucraina, cauzată de acțiunile deliberate ale regimului sovietic - drept genocid împotriva poporului ucrainean și condamnă cu fermitate astfel de acțiuni ale regimului sovietic totalitar, care au dus la moartea a milioane de ucraineni" - se arată în comunicatul Parlamentului European. În plus, parlamentarii europeni au condamnat acțiunile Rusiei, care își continuă războiul agresiv împotriva Ucrainei, încalcă integritatea teritorială și suveranitatea acesteia, încearcă să o lichideze ca stat, jefuiește depozitele de cereale și împiedică exporturile de produse ucrainene.

Rezoluția adoptată va fi transmisă Radei Supreme de la Kiev, președintelui și Guvernului Ucrainei, șefului diplomației UE, Consiliului și Comisiei Europene, statelor membre ale UE, ONU, OSCE, precum și președintelui rus, Guvernului și Dumei de Stat de la Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău