Parlamentul European a lansat critici dure la adresa Rusiei, după masacrul din Bucea

  • 05 Aprilie 2022 14:06
Parlamentul European a lansat critici dure la adresa Rusiei, după masacrul din Bucea

Parlamentul European a lansat critici dure la adresa Rusiei, după masacrul din localitatea ucraineană Bucea, dar și apeluri ca responsabilii să plătească.

200 de eurodeputați au semnat o scrisoare în care cer mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și un summit european extraordinar în urmă masacrului.

În plen, parlamentarii au cerut coridoare umanitare pentru copiii ucraineni și măsuri împotriva traficului și exploatării. 

În fața eurodeputaților, comisarul pentru demografie, Dubravka Suica, a explicat că agențiile europene vor evacua cei mai vulnerabili copii ucraineni, iar comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a spus că mai multe state membre sunt gata să preia copiii ucraineni orfani sau separați de părinți din cauza războiului și care au ajuns, de exemplu, în Republica Moldova.

Comisarul Ylva Johansson a anunțat că agențiile europene vor fi implicate în anchetarea crimelor de război ale Rusiei în Ucraina. „Armata lui Putin a ucis până acum, din ce știm, 158 de copii în Ucraina și a rănit mulți alții. Aceste crime de război nu trebuie să rămână nepedepsite. Eurojust și Europal vor avea de jucat un rol important. Aproximativ două milioane de copii au scăpat în viață din Ucraina dar se confruntă acum cu un alt pericol, cel al traficului de persoane”, a declarat Ylva Johansson. 

Legislativul european va adopta o rezoluție privind protecția copiilor ucraineni, iar în textul schiței eurodeputații insistă atât pe protecție în fața unor eventuale abuzuri ori trafic cât și pe accesul copiilor refugiați la educație în statele membre.

Trebuie spus că măsurile pentru refugiați, adulți sau copii, sunt sprijinite cu fonduri europene, deci nu din banii statelor membre, așa cum au pretins unele surse de dezinformare. Din cei peste patru milioane de refugiați ucraineni, potrivit UNICEF, aproape jumătate sunt copii.

Sursa: RRA

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
30,24
Nori împrăștiați
Umiditate:51 %
Vint:2,57 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău