Parlamentul European a dezbătut integrarea Republicii Moldova în UE

  • 04 Octombrie 2023 08:12
Parlamentul European a dezbătut integrarea Republicii Moldova în UE

„Locul Rep. Moldova este în familia europeană”, iar Un. Europeană va continua să sprijine tara noastră în drumul ei spre integrare europeană, a fost mesajul transmis aseară din Parlamentul European, unde a fost organizată o dezbatere la tema relației Chișinău – Bruxelles. În discursurile lor, deputații europeni și-au manifestat solidaritatea față de Rep. Moldova care în pofida provocărilor cauzate de războiul din Ucraina, dar și interferențelor și încercărilor de destabilizare din partea Federației Ruse, face eforturi pentru a implementa reforme și a se alinia la standardele cerute de Uniunea Europeană, gtransmite Radio Chișinău.

Republicii Moldova trebuie să i se ofere undă verde pentru a deschide negocierile de aderare în acest an, a declarat europarlamentarul român, Dragoș Tudorache apreciind că în pofida presiunilor lui Putin, Rep. Moldova nu se abate de la drumul ei spre un viitor european.

Bineînțeles că Rep. Moldova trebuie să parcurgă o serie de reforme dure, economice, administrative, în domeniul juridic. Dar autoritățile de la Chișinău au demonstrat că împotriva tuturor circumstanțelor și a presiunilor continue din partea Rusiei lui Putin, că au voință politică să implementeze aceste reforme. Noi, toate instituțiile europene trebuie să fie pregătite să facă partea lor de muncă grea, să însoțească Rep. Moldova pe acest drum cu angajamentul nostru politic, expertiză tehnică și asistență financiară. Așa îi putem spune lui Putin cel mai bine că viziunea sa imperialistă nu va câștiga în Europa”, a spus Tudorache.

Cetățenii Rep. Moldova vor să trăiască în democrație și libertate ca toți cetățenii europeni, a menționat în discursul său și alt euro-deputat din România, Siegfried Mureșan, potrivit căruia de la începutul războiului în Ucraina, UE a oferit Chișinăului peste un milion de euro.

Oferim R. Moldova tot ceea ce avem, resurse, acces la gaz, la fel ca oricărui stat membru al UE. Fiindcă facem atât de multe lucruri împreună trebuie să trecem la etapa următoare. Prin această Rezoluție, Parlamentul Europeană va spune foarte clar că cere începerea deschiderea negocierilor de aderare până la finalul acestui an”, a declarat Mureșan.

Pentru deschiderea negocierilor în cel mai scurt timp a pledat în intervenția sa și eurodeputata cu origini basarabene, Corina Crețu.

„Republica Moldova și-a manifestat puternic dorința de apartenență la familia europeană, fiind fermă în fața atacurilor hibride venite din partea Rusiei, făcând față multiplelor crize și primind cu brațele deschise cel mai mare număr de refugiați ucraineni raportat la numărul locuitorilor, așa cum și bunicii mei, când mama mea avea doi ani au fost primiți cu brațele de deschise de către România, împreună cu alți circa 400 de mii de cetățeni care au părăsit Basarabia între anii 1940-1944”, a remarcat Crețu.

La dezbaterea din Parlamentul European a vorbit și Comisarul european pentru gestionarea crizelor și ajutoare umanitare, Janez Lenarcic, revenit recent dintr-o vizită la Chișinău. El a făcut referire la progresele înregistrate de Rep. Moldova în implementarea reformelor în pofida provocărilor cu care se confruntă și a apreciat rolul jucat în exportul de cereale ucrainene.

Rep. Moldova  a realizat aceste lucruri în timp ce se confrunta cu valuri enorme de refugiați din Ucraina, o inflație în creștere, stocuri de resurse energetice incerte și pierderea unor piețe de desfacere cheie. Moldova se confruntă cu amenințări hibride și atacuri în adresa democrației. Dezinformarea este răspândită iar sateliții Rusiei folosesc bani ilegali pentru a influența viața politică a Rep. Moldova”, a menționat Lenarcic.

Rep. Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022, iar peste trei luni a primit statutul de țară candidată. În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă vor fi îndeplinite cele nouă etape identificate de Comisia Europeană ca necesare pentru deschiderea negocierilor.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău