Parlamentul European a aprobat intrarea cetățenilor din Kosovo în UE fără viză

  • 20 Aprilie 14:12
Parlamentul European a aprobat intrarea cetățenilor din Kosovo în UE fără viză

Cetățenii kosovari vor putea să călătorească în UE, iar cetățenii țărilor UE în Kosovo fără viză timp de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile, anunță Rador, care citează Haberler. Decizia va intra în vigoare după publicarea ei în Jurnalul Oficial al UE.

Scutirea de viză se va aplica cel târziu de la 1 ianuarie 2024, termenul-limită pentru implementarea Sistemului European pentru Informații și Autorizații de Călătorie pentru cetățenii non-UE (ETIAS), scrie G4Media.

Kosovo este singura dintre țările din Balcanii de Vest care nu beneficiază încă de scutire de viză în spațiul Schengen.

Kosovo, împreună cu alte țări din Balcanii de Vest, a fost declarată țară „potențial candidată” la Summit-ul liderilor UE desfășurat la Salonic, Grecia, în 2003.

Independența țării, declarată unilateral față de Serbia în 2008, nu este în prezent recunoscută de cinci țări UE, și anume Grecia, România, Slovacia, Spania și Administrația Cipriotă Greacă (Turcia recunoaște existența a două administrații în Republica Cipru, cea greacă în sudul insulei și cea turcească în nord – n.red.). Kosovo a făcut o cerere oficială de aderare la UE în decembrie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
28,85
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:5,14 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău