Parlamentul European a adoptat noi măsuri de consolidare a poliției de frontieră

  • 18 Aprilie 2019 09:01
Parlamentul European a adoptat noi măsuri de consolidare a poliției de frontieră

Eurodeputații, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, au adoptat miercuri noi măsuri de consolidare a poliției de frontieră și a gărzii de coastă, pentru o mai bună protecție a granițelor externe ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă al PE, transmite Agerpres.

Eurodeputații, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, au adoptat miercuri noi măsuri de consolidare a poliției de frontieră și a gărzii de coastă, pentru o mai bună protecție a granițelor externe ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă al PE.

Măsurile sunt incluse într-un raport elaborat de eurodeputata malteză Roberta Metsola (PPE) și adoptat în plenul Parlamentului European cu 403 voturi pentru, 162 împotrivă și 44 de abțineri.

Modificările aduse Agenției europene pentru poliția de frontieră și garda de coastă (Frontex), convenite deja cu Consiliul UE, vizează rezolvarea deficiențelor actuale și o abordare mai adecvată asupra nevoilor actuale în materie de securitate și migrație.

Un nou corp permanent va fi înființat pentru a sprijini țările UE la fața locului în activitățile de control la frontiere sau de returnare, precum și în lupta împotriva criminalității transfrontaliere. În 2021, personalul operațional va număra 5.000 de angajați, urmând ca până în 2027 corpul permanent să devină deplin operațional, cu 10.000 de angajați. Acesta va include, de asemenea, un grup de reacție rapidă pentru intervenții în situații de urgență.

Corpul permanent va fi alcătuit din agenți de frontieră și de coastă angajați de Frontex, precum și din personal detașat în mod obligatoriu de către țările UE.

Frontex va putea sprijini procedurile de returnare în statele membre, de exemplu prin identificarea resortisanților ilegali provenind din țări terțe și prin asistarea autorităților naționale în obținerea documentelor de călătorie. Noile norme vor consolida, de asemenea, cooperarea cu Biroul european de sprijin pentru azil.

Cooperarea cu țările din afara UE va fi, de asemenea, consolidată, permițând noi acorduri dincolo de țările din imediata vecinătate a UE. Respectarea drepturilor fundamentale și protecția datelor cu caracter personal în cadrul acestei cooperări este garantată prin mai multe măsuri. În plus, un număr semnificativ de observatori vor evalua în mod constant respectarea drepturilor fundamentale în cadrul activităților operaționale ale Frontex.

"Această lege va transforma modul în care Agenția europeană pentru poliția de frontieră și garda de coastă se ocupă de migrație, inclusiv prin asigurarea unui personal nou însumând 10.000 de polițiști de frontieră, prin stimularea luptei împotriva criminalității transfrontaliere, precum și protejarea drepturilor fundamentale și returnarea eficientă a celor care nu au dreptul la protecție. Principiul nostru a fost mereu acela de a fi echitabili cu cei care au nevoie de protecție, fermi cu cei care nu au acest drept și duri cu cei care caută să exploateze cele mai vulnerabile persoane de pe planetă. Cetățenii au cerut, iar noi am venit cu soluții, în timp record", a declarat raportoarea PE pe acest dosar, Roberta Metsola.

Textul adoptat de Parlamentul European urmează să treacă prin adoptarea formală de către Consiliul UE, înainte de a intra în vigoare. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău