Parlamentul European a adoptat bugetul UE pentru anul 2024: suplimentare de sute de milioane de Euro pentru sprijinirea vecinătății estice și sudice, inclusiv R. Moldova

  • 22 Noiembrie 2023 17:29
Parlamentul European a adoptat bugetul UE pentru anul 2024: suplimentare de sute de milioane de Euro pentru sprijinirea vecinătății estice și sudice, inclusiv R. Moldova

Bugetul UE pe 2024, în forma negociată de Siegfried Mureșan cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, prevede o suplimentare de 807 milioane de euro a alocărilor în domeniile și programele care au nevoie de mai multă finanțare, precum cercetarea, Programul de studii "Erasmus+", sprijinirea tinerilor fermieri și Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova, relatează Agerpres.

Acordul privind bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024 a fost adoptat miercuri, de plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg,cu 519 voturi pentru, 79 împotrivă și 30 abțineri, informează un comunicat al eurodeputatului PNL Siegfried Mureșan, care a fost negociator-șef pentru buget de anul viitor al legislativului comunitar.

Bugetul UE pe 2024, în forma negociată de Siegfried Mureșan cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, prevede o suplimentare de 807 milioane de euro a alocărilor în domeniile și programele care au nevoie de mai multă finanțare, precum cercetarea, Programul de studii "Erasmus+", sprijinirea tinerilor fermieri și Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova.

Europarlamentarul a mai precizat că bugetul pe 2024 ține cont de evenimentele de la granițele UE și crește alocările pentru Vecinătatea sudică și estică, inclusiv Republica Moldova.

"În același timp, suplimentăm bugetul pentru ajutor umanitar. Vrem ca Uniunea Europeană să ajute la reducerea riscurilor la adresa umanității cauzate de cele două războaie de la granița noastră: din Ucraina și din Orientul Mijlociu", a adăugat Siegfried Mureșan după votul din Plenul PE".

În plus, acordul final elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse inițial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor, potrivit sursei citate.

"Încheiem astăzi (miercuri - n.r.), în mod oficial, procedura bugetară la care am lucrat în ultimele 6 luni. Sunt bucuros că am obținut tot ceea ce am promis la începutul negocierilor. Am obținut, în primul rând, un acord pe buget în timpul util, până la finalul anului, astfel încât legea bugetului să intre în vigoare din prima zi a anului viitor și să oferim predictibilitate tuturor beneficiarilor de fonduri europene din România și din Uniunea Europeană", a declarat Siegfried Mureșan.

În al doilea rând, a afirmat eurodeputatul PNL care este vicepreședinte al grupului Partidului Popular European din PE, a fost obținut "un buget care cuprinde creșteri de fonduri pentru domeniile și prioritățile unde oamenii așteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri".

"Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile. În plus, am obținut creșteri de alocări în domeniile unde noi, PE, am spus de la început că avem nevoie de finanțare suplimentară. Este vorba, așadar, despre domeniul cercetării, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical. Alocăm fonduri suplimentare pentru bursele de studiu 'Erasmus+', dar și pentru tinerii fermieri", a mai declarat Mureșan, citat în comunicat.

Bugetul Uniunii Europene urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Fri
10
Sat
10
Sun
10
Mon
6
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău