Parlamentul de la Kiev a votat în primă lectură un proiect de lege care permite interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acuzată de poziții pro-Rusia

  • 19 Octombrie 2023 18:07
Parlamentul de la Kiev a votat în primă lectură un proiect de lege care permite interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acuzată de poziții pro-Rusia

Verhovna Rada, parlamentul ucrainean, după șase luni de dezbateri aprinse, a aprobat în primă lectură un proiect de lege care lansează de fapt procesul de interzicere a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC, până de curând afiliată la Patriarhia Moscovei, deși biserica insistă acum că nu are nicio legătură cu Rusia), transmite BBC.

Parlamentarul Iaroslav Jelezniak a afirmat că în favoarea reglementării respective au fost 267 de voturi, în timp ce majoritatea necesară era de numai 226.

Discuțiile despre o lege specială pentru a limita activitățile bisericilor pro-ruse din Ucraina au loc de la începutul invaziei la scară largă, la 24 februarie 2022. Biserica Ortodoxă Rusă și liderul său, Patriarhul Kirill, susțin în mod constant acțiunile Kremlinului.

În decembrie anul trecut, președintele Volodimir Zelenski s-a alăturat luptei pentru „independența spirituală” și, împreună cu SBU, serviciul secret ucrainean, a lansat procesul de anchetare a reprezentanților „lumii rusești” din cadrul UOC.

Pe fondul încercărilor de a expulza această biserică din Lavra Peșterilor din Kiev și din alte biserici vechi din Ucraina, în Rada au apărut mai multe proiecte de lege privind o interdicție totală sau parțială. În același timp, un sondaj de opinie a arătat că majoritatea ucrainenilor sprijină interdicția.

Deputații ucraineni au votat în prima lectură o versiune „soft” a proiectului, care prevede o procedură dificilă și îndelungată de interzicere a comunităților religioase asociate cu Rusia. Dar, înainte de a doua lectură, documentul ar putea fi teoretic modificat și înăsprit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău