Ucraina a aprobat un bugetul de război pentru 2024: jumătate este alocat armatei, deficitul ajunge la peste 43 de miliarde de dolari

  • 09 Noiembrie 2023 19:30
Ucraina a aprobat un bugetul de război pentru 2024: jumătate este alocat armatei, deficitul ajunge la peste 43 de miliarde de dolari

Parlamentul ucrainean a adoptat joi bugetul de stat pentru anul viitor, un buget axat pe nevoile armatei, în contextul în care nu se întrevede vreun sfârșit în războiul declanșat de Rusia în urmă cu 20 de luni, relatează Agerpres.

Veniturile sunt estimate la 1,77 trilioane de grivne (48,4 miliarde de dolari), iar cheltuielile planificate ajung la 3,35 de trilioane de grivne, de unde rezultă un deficit uriaș de circa 43,58 de miliarde de dolari, pe care Kievul încearcă să-l acopere cu ajutoarele financiare primite din partea aliaților occidentali. Proiecția bugetară se bazează pe o creștere a PIB-ului de 4,6%, după o creștere estimată de 5% anul acesta, care vine însă după o contracție a economiei cu circa o treime anul trecut.

Mai mult de jumătate din cheltuieli sunt alocate sectorului apărării pentru a susține efortul de război cu Rusia. Premierul Denis Șmîhal a declarat că are în vedere și creșterea salariului minim și a pensiilor pentru a ajuta milioane de ucraineni să facă față creșterii prețurilor. Sănătatea și Educația vor primi de asemenea alocări suplimentare.

Guvernul de la Kiev a primit din partea aliaților occidentali 35,4 miliarde de dolari anul acesta și 31 de miliarde de dolari anul trecut ca ajutoare macrofinanciare pentru a susține bugetul de război. Însă obținerea de ajutoare de acest fel pentru anul viitor pare acum mai dificilă. Ministrul ucrainean de finanțe, Serhii Marcenko, a recunoscut că a observat în rândul donatorilor occidentali o anumită oboseală în timp ce războiul continuă fără a se întrezări un sfârșit. El a avertizat însă că Ucraina riscă un colaps economic anul viitor dacă aliații săi nu-i acoperă deficitul bugetar masiv.

UE a oferit Ucrainei pentru anul în curs un ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro. Pentru următorii patru ani, Comisia Europeană a propus un pachet financiar total de 50 de miliarde de euro, dar Ungaria și Slovacia se opun deocamdată aprobării acestui ajutor pentru Kiev, opoziție justificată de cele două țări prin corupția din Ucraina și lipsa transparenței în cheltuirea acestor fonduri.

O problemă în plus constă în reticența republicanilor americani față de suplimentarea ajutorului financiar al SUA pentru Ucraina. Președintele democrat Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, în cadrul unui pachet mai larg cu fonduri destinate Israelului, Taiwanului și protejării frontierei SUA în fața valului migrator. Dar acest ajutor este în prezent blocat de republicani, care au aprobat în Camera Reprezentanților, unde au majoritatea, doar ajutorul pentru Israel, respins apoi de Senatul cu majoritate democrată, întrucât acesta dorește aprobarea întregului pachet cerut de Biden.

Înaintea adoptării bugetului, parlamentul ucrainean a aprobat miercuri o lege care permite redirecționarea de la bugetele locale către bugetul de stat a impozitelor plătite de personalul militar. Fondurile rezultate din aceste taxe, care însumează circa 96 de miliarde de grivne (2,7 miliarde de dolari) vor fi folosite pentru producția și achiziția de armament.

Armata ucraineană a lansat în luna iunie o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, dar acest efort nu a condus până în prezent la vreun progres major. Comandantul-șef armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a avertizat într-un articol de opinie și un interviu publicate săptămâna trecută de The Economist că războiul cu Rusia a ajuns în stadiul unui conflict de uzură și Ucraina are nevoie de arme superioare tehnologic celor rusești pentru a putea să avanseze

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău