Parlamentul de la Kiev a adoptat legea privind mobilizarea în forțele armate, reducând de la 27 la 25 de ani vârsta celor ce pot fi încorporați

  • 11 Aprilie 20:20
Parlamentul de la Kiev a adoptat legea privind mobilizarea în forțele armate, reducând de la 27 la 25 de ani vârsta celor ce pot fi încorporați

Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care înăsprește mobilizarea în forțele armate, informează AFP, care apreciază că este vorba despre un text controversat pentru că nu prevede și un termen de lăsare la vatră pentru militari, transmite Agerpres

„Gata! Legea privind mobilizarea a fost adoptată. 283 (de deputați au votat) pentru”, a anunțat pe Telegram parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko.

Ucraina, care se confruntă cu o lipsă de voluntari pentru armată, lucra la acest text de luni de zile, plin de controverse, după mai mult de doi ani de război împotriva invadatorului rus.

Documentul, care înăsprește sancțiunile pentru cei care încearcă să evite mobilizarea, a provocat scandal din cauza eliminării în ultima clipă a unei clauze ce prevede lăsarea la vatră a militarilor care și-au servit patria timp de 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.

Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii lui 2023 și din cauza unui ajutor occidental ce se epuizează, încearcă să respingă atacurile ruse pe numeroase puncte ale frontului.

Pentru aceasta, ea are nevoie de oameni și de muniții. În condițiile în care avea probleme în a găsi voluntari, Ucraina a extins mobilizarea, reducând de la 27 la 25 de ani vârsta celor ce pot fi încorporați.

De acum, sancțiunile pentru cei care încearcă să scape de mobilizare vor fi înăsprite. Textul conține și prevederi care ușurează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital dedicat.

Pentru a intra în vigoare, președintele Parlamentului ucrainean urmează să înainteze textul președintelui țării Volodimir Zelenski, care va trebui să-l promulge.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău