Parlamentul de la București va înființa o instituție care va oferi suport, consiliere și asistență Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană

  • 24 Martie 2023 16:35
Parlamentul de la București va înființa o instituție care va oferi suport, consiliere și asistență Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană

Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, care se va reuni pe 27 martie la Chișinău, își propune să creeze o instituție care să aibă capacitatea de a oferi suport, consiliere și asistență Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Copreședintele Comisiei din partea României, deputatul Daniel Gheorghe, a declarat pentru Radio Chișinău că va fi o instituție pe lângă Parlamentul de la București care va lucra în coordonare cu Parlamentul de la Chișinău și instituțiile din Republica Moldova.

Vor fi  invitați  specialiști care vor oferi expertiză pe domeniul legislației europene, pe domeniul absorbției de fonduri europene, pe domeniul transpunerii proiectelor europene în administrația publică locală și centrală.  De asemenea în ceea ce privește cooperarea bilaterală transfrontalieră dintre cele două state românești și  în ceea ce privește capacitatea instituțiilor de la Chișinău de a interacționa cu instituțiile europene.

Deputații din Rep. Moldova și cei din România se vor reuni în cadrul Comisiei comune pentru integrare europeană la Chișinău în perioada 27-28 martie. 

Pe agendă vor fi incluse și discuții cu reprezentanți ai Guvernului și ai autorităților publice centrale.

De asemenea, membrii Comisiei vor merge în raioane, pentru a vizita proiecte implementate cu suportul partenerilor români.

Membrii Comisiei comune pentru integrare europeană s-au reunit la București în aprilie 2022. Tot atunci, a fost adoptată o Rezoluție de sprijin politic pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău