Parlamentul chinez a aprobat o reformă a sistemului electoral în Hong Kong

  • 11 Martie 2021 11:35
Parlamentul chinez a aprobat o reformă a sistemului electoral în Hong Kong

Parlamentul chinez a aprobat joi cu cvasiunanimitate o reformă a sistemului electoral în Hong Kong, menită să acorde puterii drept de veto asupra candidaților opoziției pro-democrație la alegerile legislative, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Ignorând avertismentele venite din capitalele occidentale, cei circa 3.000 de deputați ai Adunării Naționale Populare (ANP) au aprobat un "proiect de decizie cu privire la îmbunătățirea sistemului electoral" în fost colonie britanică.

Un ropot de aplauze a urmat votului în imensul Palat al Poporului, sediul parlamentului de la Beijing. Niciun deputat nu a votat împotriva textului și doar unul s-a abținut.

După anunțul făcut săptămâna trecută cu privire la această reformă electorală, Londra, Washingtonul și Bruxellesul au avertizat regimul chinez cu privire la o nouă atingere adusă autonomiei Hong Kongului și a ceea ce a mai rămas din libertățile sale.

Proiectul de modificare privind desemnarea deputaților în Consiliul legislativ (Legco) - parlamentul din Hong Kong - intervine la aproape un an după impunerea de către Beijing a unei legi privind securitatea națională, care a dus la o represiune fără precedent împotriva militanților opoziției în teritoriul autonom.

Regimul comunist impune această lege după manifestațiile uriașe din 2019 împotriva influenței Beijingului în Hong Kong.

Dar puterea președintelui Xi Jinping nu a putut să împiedice victoria categorică a reprezentanților opoziției la o consultare locală ce a avut loc la sfârșitul anului 2019.

În urma votului de joi, Comitetul permanent al ANP ar trebui să fie mandatat cu elaborarea unui proiect de lege care să fie aprobat oficial de parlamentul chinez înainte de a fi impus în Hong Kong.

Textul nu a fost publicat încă, dar un înalt responsabil al ANP a explicat săptămâna trecută că prevederile sale vizează creșterea rolului "comitetului electoral", un organism subordonat Beijingului și care desemnează în mod direct jumătate din deputații Consiliului legislativ.

Acest dispozitiv a permis puterii chineze să își asigure majorități favorabile în Legco de la retrocedare în 1997.

Reforma crește numărul deputaților desemnați direct de către "comitetul electoral".

Comitetul electoral va avea sarcina de a alege "o mare parte din membrii Consiliului legislativ și de a participa direct la nominalizarea tuturor candidaților", a declarat Wang Chen, vicepreședinte al Comitetului permanent al ANP.

 


Foto: (c) Li Tao / Xinhua


Uniunea Europeană a avertizat Beijingul împotriva adoptării acestei reforme, declarându-se pregătită "să ia măsuri de retorsiune". SUA au denunțat un "atac direct asupra autonomiei" fostei colonii.

Acest proiect este "imperativ pentru a menține o stabilitate durabilă în Hong Kong", a reacționat duminică Wang Yi, ministrul chinez de externe.

 


Foto: (c) Chen Yehua / Xinhua


În cadrul retrocedării, Beijingul garantase Hong Kongului că se va bucura până în 2047 de o anumită autonomie și de libertăți necunoscute în China continentală.

Dar puterea și media oficiale chineze reiterează de săptămâni întregi că este nevoie de o reformă pentru a se asigura că doar "patrioții" pot conduce metropola financiară.

Termenul de patriotism înseamnă "a iubi actuala Republică Populară Chineză condusă de Partidul Comunist chinez', a declarat marți Song Ru'an, comisar adjunct în Ministerul chinez de Externe la Hong Kong.

 


Foto: (c) James Pomfret / REUTERS


"Patrioții trebuie să respecte Partidul Comunist chinez", a adăugat el, "vom examina dacă candidații corespund acestor criterii".

Criticată de opoziție, șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a salutat acest proiect de reformă și a exclus orice consultare a populației pe această temă.

 


Foto: (c) JEROME FAVRE / EPA


Consilierul său Bernard Chan, deputat hongkonghez în parlamentul chinez, a declarat însă luni pentru AFP că "nu ar fi surprins să vadă că o mare parte a opoziției ar putea fi lăsată să revină" pe băncile din Legco.

"Dacă nu încurajezi în mod deschis separatismul, atunci îndeplinești condițiile necesare" pentru a fi ales, a spus el.

În septembrie 2020, alegerile care urmau să permită reînnoirea a jumătate din parlamentul local din Hong Kong au fost anulate, autoritățile invocând pandemia de COVID-19.

Carrie Lam a lăsat să se înțeleagă luni că o nouă amânare a alegerilor prevăzute pentru luna septembrie este probabilă din cauza schimbărilor dorite de Beijing. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău