Parlamentul Bulgariei a dat undă verde pentru o nouă comandă de avioane F-16

  • 04 Noiembrie 2022 17:15
Parlamentul Bulgariei a dat undă verde pentru o nouă comandă de avioane F-16

Parlamentul bulgar a dat vineri undă verde pentru dublarea viitoarei flote aeriene militare a acestei țări de pe flancul estic al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consecință directă a invaziei ruse în Ucraina, informează AFP.

Cu 162 de voturi pentru, 49 împotrivă și 11 abțineri, deputații bulgari au aprobat achiziția a opt avioane de luptă F-16 Block 70, livrabile în 2027, de la compania americană Lockheed Martin, liderul mondial în domeniul apărării și securității, transmite Agerpres.

Această nouă cheltuială progresivă de 1,35 miliarde de euro până în 2031 se adaugă unei comenzi similare, făcută în 2019, pentru primele opt aparate F-16.

Aceasta reprezenta la acea vreme cel mai mare contract de modernizare a armatei de la căderea comunismului încoace, pentru cea mai săracă țară din Uniunea Europeană (UE), țară în mod tradițional apropiată de Moscova.

Membră a NATO din 2004, Bulgaria este în prezent echipată cu avioane MiG-29 de concepție sovietică, o flotă devenită învechită și cu mentenanță devenită imposibilă după 2023, potrivit guvernului de la Sofia.

În timp ce lanțul de producție înregistrează întârzieri, Sofia speră să poată obține primele aparate în 2025 și în așteptare caută să umple golul cu avioane de ocazie franceze și suedeze.

Bulgaria contează în prezent pe poliția aeriană a NATO pentru a-și apăra suveranitatea. După un ajutor olandez și american, șase avioane de luptă Eurofighter, cu 130 de militari spanioli, sunt așteptați să sosească în Bulgaria la mijlocul lui noiembrie.

Divizat între proruși și pro-NATO, Parlamentul bulgar rezultat în urma alegerilor din 2 octombrie a luat joi decizia mult discutată de a trimite Ucrainei un ajutor militar, a cărei natură va fi precizată până luna viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău