Parlamentul bulgar aprobă trimiterea de ajutor militar Ucrainei

  • 03 Noiembrie 2022 16:45
Parlamentul bulgar aprobă trimiterea de ajutor militar Ucrainei

Parlamentul de la Sofia a aprobat joi ca Bulgaria să se alăture țărilor care trimit ajutor militar Ucrainei pentru ca aceasta să se apere în fața agresiunii ruse, o chestiune ce a provocat diviziuni în fosta coaliție de guvernare bulgară și care riscă să îngreuneze formarea noului executiv în urma alegerilor anticipate din 2 octombrie, relatează agenția EFE, scrie Agerpres.

Rezoluția adoptată sprijină trimiterea de ajutor militar în cadrul ''eforturilor comunității internaționale de a ajuta victimele agresiunii'', dar pune drept condiție să nu fie slăbite capacitățile militare ale Bulgariei.

Un număr de 175 de deputați din partidele care se descriu drept pro-europene și o mică formațiune pro-rusă au susținut rezoluția, respinsă de Partidul Socialist și de formațiunea naționalistă Vazrazhdane (Renașterea).

Textul prevede că în termen de o lună guvernul va prezenta parlamentului o propunere concretă asupra tipurilor de armament ce ar putea fi oferite Ucrainei, dar în același timp să se negocieze cu Uniunea Europeană și NATO înlocuirea vechilor echipamente militare sovietice cu sisteme moderne.

Bulgaria dispune de un mare arsenal de muniții de fabricație sovietică ce pot fi folosite de armata ucraineană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău