Parlamentul ar putea interzice membrilor de partid să dețină funcție diplomatică sau consulară

  • 17 Iunie 2020 15:47
Parlamentul ar putea interzice membrilor de partid să dețină funcție diplomatică sau consulară

Parlamentul ar putea interzice membrilor de partid să dețină funcție diplomatică sau consulară. Un astfel de proiect de lege a fost aprobat miercuri pentru prima lectură de către Comisia parlamentară pentru administrația publică.

Potrivit agenției INFOTAG, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Eugeniu Revenco, a menționat că proiectul de lege este conceput pentru a crește profesionalismul serviciului diplomatic și pentru a-l proteja de influența politică.

Conform proiectului, într-o funcție diplomatică sau consulară poate fi numită numai o persoană care "nu este membru al partidelor politice sau organizațiilor social-politice".

Totodată, proiectul prevede că "persoana admisă în serviciul diplomatic este obligată să se abțină, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, de la manifestarea în public a convingerilor lor politice, excepție făcând persoanele cu funcții de demnitate publică".

De asemenea, autorii propun să se permite rechemarea anticipată a angajatului reprezentanței diplomatice sau al instituției consulare fără acordul său, dacă "participă în calitate de candidat, reprezentant, observator, persoană de încredere a candidatului, trezorier, membru al grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor, în cadrul campaniilor electorale, confirmat de Comisia Electorală Centrală".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău