Parlamentul a votat pentru prelungirea stării de urgență. Deputații BCS au cerut excluderea proiectului de pe ordinea de zi
-
24 Noiembrie 2023 15:20
Starea de urgență a fost prelungită cu 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie 2023, în contextul războiului și riscurilor pe care le comportă acesta în special în sezonul rece. Totodată, autoritățile semnalează intensificarea eforturilor dirijate din exterior de a destabiliza situația social politică în Rep. Moldova. Decizia de prelungire a stării de urgență a fost votată de deputații PAS. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului și în semn de protest aceștia au ieșit din sala Parlamentului, după votarea ordinii de zi a ședinței de vineri, 24 noiembrie, transmite Radio Chișinău.
În debutul ședinței Parlamentului, deputații comuniști și socialiști au cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului privind prelungirea stării de urgență. Vlad Bătrâncea.
„Această situație nu mai este amuzantă, s-au depășit toate normele legale și de bun simț cu această stare de urgență mai bine de doi ani de zile. Constatăm că Comisia respectivă care gestionează această stare de urgență a depășit cu mult mandatul oferit de Parlamentul Rep. Moldova, ceea ce constituie încălcarea gravă a prevederilor legale. Comisia a substituit și activitatea Comisiei Electorale Centrale, a Procuraturii și a Justiției a Instanțelor de Judecată. Guvernul Rep. Moldova nu a raportat niciodată pe marginea activității și pe marginea acțiunilor realizate în perioada stării de urgență”, a declarat Vlad Bătrâncea.
Prelungire a stării de urgență este determinată de o dinamică nefastă a securității regionale din ultimele luni. Totodată, în continuare se atestă implicarea factorului extern rus în tendințele de destabilizare a Republicii Moldova, a declarat în pleul Parlamentului ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros:
„Există probabilități înalte ca pe parcursul sezonului rece, să se intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene inclusiv cu drone. Efectele acestora ar putea afecta livrările de energie electrică în Rep. Moldova, în condițiile în care o parte din infrastructura de transport a energie electrice este interconectată cu rețelele Ucrainene și infrastructura centralei de la Cuciurgan.
Totodată, semnalăm intensificarea eforturilor dirijate din exterior de a destabiliza situația social politică în Rep. Moldova. Amenințările de natură hibridă, atacurile cibernetice, știrile false, manipulările și promovarea mesajelor distorsionate sunt instrumente prin care se încearcă creșterea stării de îngrijorare și neîncrederii, fricii în societate și crearea tulburărilor sociale”, a declarat Adrian Efros.
Prelungirea stării de urgență a fost susținută cu votul a 60 de deputați PAS. Starea de urgență a fost instituită în Rep. Moldova după declanșarea războiului în Ucraina pe 24 februarie 2022, măsura fiind prelungită de mai multe ori.