Parlamentul a votat în lectura finală proiectul care prevede suspendarea mecanismului prin care poate fi redusă pedeapsa condamnaților aflați în condiții precare de detenție

  • 12 Martie 2020 11:07
Parlamentul a votat în lectura finală proiectul care prevede suspendarea mecanismului prin care poate fi redusă pedeapsa condamnaților aflați în condiții precare de detenție

Parlamentul a votat în lectura finală proiectul care prevede suspendarea mecanismului prin care poate fi redusă pedeapsa condamnaților aflați în condiții precare de detenție.

Inițiativa mai stabilește că Guvernul va prezenta Parlamentului un proiect de lege privind perfecționarea mecanismului compensator. Totuși, cei care au depus deja cereri privind reducerea pedepsei vor putea beneficia de prevederile actuale ale legii.

Amintim că potrivit legii, deținuții pot beneficia de reducerea termenului de detenție pentru condițiile precare din penitenciare. Cel mai cunoscut caz în acest sens este cel al fostului premier Vlad Filat, eliberat în decembrie anul trecut, după ce a beneficiat de acest mecanism compensator. Pedeapsa lui a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție.

Mecanismul respectiv a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019, iar pe parcursul anului trecut aproximativ 5.900 de deținuți din totalul de 6.700 au solicitat reducerea pedepselor prin aplicarea mecanismului compensator. Pe parcursul anului trecut, au fost eliberate din detenție înainte de termen, în baza mecanismului compensatoriu,  128 de persoane.

În acest context, în cadrul dezbaterilor, oficialii au recunoscut că deja mai mulți recidiviști, inclusiv capi ai lumii interlope au fost eliberați sau sunt pe cale de a fi eliberați condiționat, în conformitate cu acest mecanism.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău